Польща очікує рішення Суду ЄС у справі газопроводу Opal

Польща очікує рішення Суду ЄС у справі газопроводу Opal

Польські юристи, дипломати і чиновники очікують, що судді чітко визначать принцип енергетичної солідарності. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Варшава надіється на позитивний фінал справи газопроводу Opal, що є сухопутною гілкою газопроводу Nord Stream. Суд ЄС розглядає скаргу Німеччини на корисне для Польщі рішення, ухвалене восени 2019 року. Тоді суд у Люксембурзі погодився з твердженням польської сторони, яка вказувала на загрозу енергетичній безпеці, і скасував рішення Європейської комісії, що дозволяло російському Ґазпрому на більше використання потужності газопроводу. Судді заявили, що це рішення порушувало принцип енергетичної солідарності.

13 січня в Люксембурзі відбулося слухання у справі німецької апеляції. Думка генерального речника буде оприлюднена 18 березня, а рішення суд винесе, ймовірно, аж після літніх канікул.

Польські дипломати, юристи та чиновники заявили в розмові з кореспонденткою Польського радіо в Брюсселі Беатою Пломецькою, що це рішення буде дуже важливим і було б добре, якби Суд ЄС підтвердив ключове значення принципу енергетичної солідарності в ЄС та розвіяв усі сумніви. «Для Польщі це буде важливо, тому що в разі виникнення проблем у сфері енергетики в переговорах з Комісією можна буде посилатися на рішення Суду», – сказав кореспондентці один із польських юристів. Інший юрист додав, що це рішення визначить межі енергетичної солідарності – чим вона є і в чому зобов’язані установи ЄС.

Під час слухання 13 січня уповноважена Європейської комісії заявила, що це правило стосується лише тлумачення, а не є принципом права. «Представниця Комісії відповідала на запитання суддів заплутано, позиція Комісії абсурдна і, мабуть, відстояти її неможливо», – прокоментував один із польських дипломатів. Він підкреслив, що позиція Польщі однозначна – принцип енергетичної солідарності, як кожен інший – стосовно пропорційності або субсидіарності – є обов’язковим для установ ЄС.  

IAR/Н.Б.