Польща підписала два довгострокові контракти на імпорт газу зі США
http://external.polskieradio.pl/files/d53bed4e-54a8-4764-bb73-b863418014db.file

Польща підписала два довгострокові контракти на імпорт газу зі США

Щороку Польська нафтогазова компанія купуватиме в американців 2 млн тонн блакитного палива. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польська нафтогазова компанія (PGNiG) підписала два довгострокові контракти на постачання природного газу зі Сполучених Штатів Америки. Це перші подібні договори у цій частині Європи.

Віце-голова PGNiG з питань торгівлі Мацєй Возняк сказав, що польська сторона щороку буде купувати в американців приблизно 2 млн тонн блакитного палива. Представник польської компанії додав, що сировина зі США є дешевшою, ніж газ зі сходу.

Партнерами PGNiG є американські СПГ-термінали Venture Global Calcasieu Pass, LLC та Venture Global Plaquemines LNG, LLC. Спільно вони працюють як Venture Global LNG.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький наголосив, що підписання цих контрактів збільшить суверенітет та енергетичну конкурентоспроможність Польщі. Очільник польського уряду звернув увагу, що Польща не тільки хоче імпортувати сировину зі США, але також збільшує видобування блакитного палива у країні.

«Контракти на постачання газу з-за кордону, на розвідку, на видобування нашого, національного газу, у поєднанні з розширенням газової мережі – це та велика програма PGNiG, що була нещодавно почата. У ній візьмуть участь усі 16 воєводств та 374 ґміни. Ця велика програма розширить можливості розподілу газу для більшості ґмін, які нині поки не газифіковані, у найближчі 5-10 років», – сказав прем’єр.

«Дивовижно, що такі важливі контракти були так швидко підписані. Цього ніколи не сталося би без уряду, який є далекоглядним», – заявила, у свою чергу, посол США у Польщі Жоржет Мосбахер.

IAR/Т.А.