Польща посіла 37-е місце в Індексі глобальної конкурентноспроможності

Польща посіла 37-е місце в Індексі глобальної конкурентноспроможності

В рейтингу взяли участь 140 країн. Лідерські місця належать: США, Сінгапуру, Німеччині. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польща посіла 37-е місце в Індексі глобальної конкурентноспроможності. Індекс розробляється за методикою Всесвітнього економічного форуму. Презентація рапорту відбулася у Національному банку Польщі, експерти якого співпрацювали при його розробці. Як каже Пьотр Боґушевський з НБП, 37-у позицію Польща займала теж торік. Експерт звертає увагу, що в контексті макроеономічної стабільності Варшава є серед лідерів рейтингу:

«Таких країн більше, це не тільки Польща посідає перше місце. Але ця інформація є надзвичайно важливою. Макроекономічна стабільність має ряд вимірів, але у підході Всесвітнього економічного форуму звертається увага на дві справи – інфляцію та стабільність, а з другого боку – щоб заборгованість країни не була вищою, ніж національний дохід».

В рейтингу взяли участь 140 країн. Лідерські місця посіли: США, Сінгапур, Німеччина.

Щораз більше польських сімей користуються фінансовою підртимкою держави. Згідно з даними Головного статистичного управління, у 2017 році допомогу отримав 1 мільйон 939 тисяч сімей, тобто на 18 тисяч більше, ніж 2016 року. З державного бюджету на підтримку сімей було призначено майже 10 мільярдів злотих. Експерти пояснюють, що це ефект збільшення кількості дітей у польських сім’ях, а гроші, які поляки отримують з програми 500+, не враховуються до доходів сім’ї.

42 відсотки поляків зізнаються в тому, що викидають харчові продукти на смітник. У Польщі масштаб марнування харчів не тільки не зменшується, а навпаки – збільшується. У 2017 році до марнування харчів признавалися 34% поляків, у 2016 – 31%. Щороку на смітники викидається близько 9 тонн продуктів, а головні винуватці – не виробники чи крамниці, а домашні господарства. Газета «Rzeczpospolita» перевірила, що найбільше марнується. Отже, на смітник найчастіше викидається хліб – хлібобулочні вироби становлять 49% змарнованих харчів, фрукти – це 45% харчового сміття, м’ясні вироби – 45%, а овочі – 37%. Найбільше, 35% людей, викидає їжу кілька разів на місяць, 18% – раз на місяць.

Я.С.