Польща: українців важко буде замінити

Польща: українців важко буде замінити

Агенції зайнятості, що спеціалізуються на підборі працівників з України, відтепер все частіше шукають кандидатів на роботу в інших країнах. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

На початок січня цього року майже 423 тисячі іноземців отримали дійсні посвідки на проживання в Польщі. А це — приблизно на 50 тисяч більше, аніж минулого року. Більше половини з них були українцями — за даними Управління у справах іноземців. Українці також домінували серед іноземців у регістрах ZUS, де наприкінці третього кварталу їх кількість зросла до 665,6 тис.

Понад три чверті з них мали українське громадянство — 74 відсотки з них отримали дозволи на роботу. Однак більшість працівників зі Сходу працюють у Польщі на короткий термін.

За даними міністерства праці, в цілому протягом року в Польщі працює близько 2 мільйонів працівників з-за кордону, переважно з України та здебільшого в короткостроковій перспективі (до шести місяців на рік). Цьому сприяють чинні норми та проблеми з отриманням дозволу на проживання та роботу.

У Чехії українці можуть швидко отримати дворічний дозвіл, а в Угорщині — 12-місячний дозвіл на роботу, — нагадує керівник агентства з персоналу “Workroom” Аркадіуш Янковський, яке з середини 2019 року залучає працівників з Індонезії до Польщі.

Наразі це агентство хоче набрати працівників з Азії, включаючи Філіппіни та Індонезію. Мовляв, Філіппіни — це один із додаткових напрямків, який дозволить компенсувати недоліки, пов’язані з відтоком працівників з України. Додатково воно має намір залучити працівників з Грузії, Молдови та Білорусі, — інформує rp.pl.