Польща втрачає привабливість для українців? Попит на карти побиту зменшується

Польща втрачає привабливість для українців? Попит на карти побиту зменшується

У 2018 році кількість іноземців з дійсними дозволами на проживання у Польщі збільшилася на 47 тисяч осіб. А це означає зменшення на 12 і 7 тис відповідно, у порівнянні з 2017 і 2016 роками. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Найбільша кількість виданих дозволів припадає на громадян України — зафіксовано збільшення на 34 тис осіб. Переважна більшість іноземців мають дозвіл на проживання, пов’язаний з роботою.

Іноземці, які бажають оселитися і легалізувати своє перебування в Польщі, подають заяву на проживання у воєводські управління (urzędach wojewódzkich). Особи, які відповідають умовам видачі дозволу, отримують документи, що підтверджують право на проживання в країні.

На початку цього року іноземцям було видано 372 тис дійсних дозволів на проживання. Станом на 1 січня 2018 року та 2017 року цей показник становив відповідно 325 тисяч і 266 тисяч осіб.

У минулому році найбільше збільшення кількості дозволів на проживання стосувалося переважно громадян України: на 33,9 тис осіб до 179 тис осіб, Білорусі — на 4,7 тис до 20 тисяч осіб, Індії — близько 1,9 тис осіб до 8,8 тисяч, Грузії — на 1,3 тис осіб до 2,9 тис. осіб та В’єтнаму — на 0,7 тисячі до 12,4 тис осіб. Найбільша кількість дозволів видано на тимчасове проживання (пол. pobyt czasowy) до 3 років — на 35,8 тис осіб і на пмп (пол. pobyt stały) — близько 9 тисяч осіб.

Найбільш поширеною метою перебування іноземців у Польщі є бажання працювати — минулого року це стосувалося майже 73% дозволів. Крім того, 12 відсотків заявників хотіли залишитися в Польщі з сімейних причин, а 10 відсотків — у зв’язку з проведенням або продовженням навчання.

Найпопулярнішими регіонами серед іноземців з дійсним дозволом на проживання є: Мазовецьке воєводство — 114 тисяч осіб, Малопольське — 36 тис. осіб, Нижньосілезьке — 31 тисяча осіб і Великопольське — 28 тисяч осіб.

Вищенаведені дані не включають осіб, що перебувають в Польщі тимчасово, наприклад, на основі віз”, — говорить Якуб Дудзяк, представник Управління у справах іноземців у Вроцлаві.

Більш актуальну інформацію про міграційні тенденції можна отримати у прес-службі UdSC (Urzędu do Spraw Cudzoziemców).