Польща займає лідируючу позицію в економічному зростанні в ЄС
http://s1.travelask.ru/system/images/files/000/317/330/wysiwyg/warsaw-on-air-3-1.jpg?1499271965

Польща займає лідируючу позицію в економічному зростанні в ЄС

Польська економіка стає все більш конкурентоспроможною і соціально відповідальною. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Польська економіка стає все більш конкурентоспроможною і соціально відповідальною. Як повідомляє Yavp.pl з посиланням на «Радио Польша».

Польська економіка стає все більш конкурентоспроможною і соціально відповідальною. Це висновок звіту «Капіталізм по-польськи. Суспільно-економічна модель 6-й економіки в Європейському союзі », який підготував Інститут досліджень ринку, споживання та кон’юнктури (майбутній Польський економічний інститут). У звіті також відзначається, що Польща – це держава швидкого розвитку і великих викликів, це держава, яка знаходиться в першій половині списку розвинених країн.

За словами віце-директора Інституту Петра Арака, в останні роки модель польської економіки змінилася: «Це означає, що Польща є ближче до ліберальних країн, таких як США, коли йдеться, наприклад, про оподаткування праці, наразі стає країною, яка рухається в напрямку солідаризму, хоча нам, звичайно, ще далеко до країн, які є зразковими. Ми відрізняємося від країн в нашому регіоні. Хоча Угорщина і Чехія вважаються країнами солідарними, вони все ж рухаються в напрямку меншого втручання держави в економіку і соціальну сферу».

У звіті виділено вісім аспектів капіталізму, серед яких конкурентоспроможність, ринок праці, соціальна політика, наука та освіта, фінансовий сектор, культура економіки.

«У деяких сферах Польща буде рухатися в напрямку більшої солідарності і більшої участі держави, наприклад, в сфері соціальної політики. Польща займає 6-е місце в ЄС і 8-е серед розвинених країн по виділенню коштів на просімейну політику. Ми можемо очікувати, що ця сфера залишиться важливою. Польща також впевнено буде все більш конкурентоспроможною. У польській економіці буде збільшуватися роль фінансового сектора, що буде пов’язано з накопиченням капіталу», – каже Петро Арак. Із звіту випливає, що серед країн Центральної і Східної Європи тільки дві країни більше солідарні, ніж Польща – це Чехія і Словенія.

Польська економіка – це 6-я економіка в Європейському союзі. З 1989 року Польща є єдиним лідером глобального економічного зростання, а ВВП на душу населення країни з того часу виріс на 135%.