Польща збільшить витрати на оборону до 2,5 відсотка ВВП
http://external.polskieradio.pl/files/d968df99-42d0-4a2a-bdd9-73352130aa3f.file

Польща збільшить витрати на оборону до 2,5 відсотка ВВП

Президент Анджей Дуда задекларував перед самітом НАТО, що це відбудеться до 2030 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Фінансування спільної оборони – це одна з головних тем зустрічі лідерів країн Північноатлантичного альянсу в Брюсселі. Ще перед відкриттям саміту президент Польщі Анджей Дуда попередив про плани купівлі обладнання для польських збройних сил. За його словами, подробиці стануть відомі протягом місяця-півтора. Президент пояснив, що триває план модернізації та доозброєння армії.

Штаб-квартира НАТО напередодні повідомила, що лише п’ять країн Альянсу призначає на оборону принаймні 2 відсотки ВВП, тобто перевищує передбачений поріг. У випадку Польщі це зараз 1,98 відсотка ВВП, хоч іще деякий час тому польські витрати дорівнювали 2 відсоткам, а саме про такий розмір союзники домовилися чотири роки тому.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що зменшене фінансування – це короткострокова ситуація. За його словами, протягом найближчих років польська влада збільшуватиме фінансування армії: «Ми ухвалили закон, який передбачає не лише зміну методології підрахунку цих двох відсотків, але передусім те, що до 2030 року ми поступово збільшимо наші витрати на оборону з 2 до 2,5 відсотка ВВП. Немає побоювання щодо наших витрат у майбутньому».

За оцінками Північноатлантичного альянсу, до кінця цього року Польща знову опиниться в групі країн, які виділяють на оборону 2 відсотки ВВП.

Перед самітом НАТО президент США Дональд Трамп критично висловлювався про європейських союзників за те, що вони надто мало призначають на оборону і не виконують обіцянок. На зустрічі з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенберґом американський очільник обвинуватив Німеччину в тому, що вона є заручницею Росії, позаяк купує в РФ газ, а одночасно Америка платить за безпеку Німеччини. Дональд Трамп назвав Польщу однією з країн, які не хочуть купувати газу в Росії і «бути її заручницею».

IAR/Н.Б.