Польська компанія PGNiG оскаржує договір ЄК з Ґазпромом
http://external.polskieradio.pl/files/e5ff7a37-c582-41cf-a103-2b01e51316e0.file

Польська компанія PGNiG оскаржує договір ЄК з Ґазпромом

До Європейського суду надійшла скарга на угоду між Єврокомісією та російським концерном щодо антимонопольного розслідування. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

До Європейського суду в Люксембургу надійшла скарга від Польської Нафтогазової Компанії (Polskie Górnictwо Naftowe i Gazownictwо) на договір Європейської комісії з російським концерном Ґазпром.

Нагадаємо, у травні цього року Єврокомісія оголосила про мирне врегулювання багаторічного антимонопольного розслідування щодо Ґазпрому – йдеться про зловживання Ґазпромом своїм монопольним становищем в країнах Цетрально-Східної Європи. Російський концерн уникне штрафів за монопольну практику. Це рішення гостро критикували деякі країни Центрально-Східної Єжвропи, зокрема, Польща, а також частина європейських енергетичних компаній. Цей договір завершив антимонопольне слідство Європейської комісії, яке вона розпочала у 2011 році. Сім років тому інспектори Єврокомісії провели обшуки в офісах Ґазпрому в центрально-європейських країнах. Єврокомісія формально звинуватила російський концерн у порушенні засад конкуренції, втіленні стратегії поділу ринків вздовж кордону восьми членських країн (йдеться про Болгарію, Естонію, Литву, Латвію, Польщу, Чехію, Словаччину та Угорщину), впровадженні монопольної політики у країнах Центрально-Східної Європи, безпідставному підвищенні цін для країн цього регіону, а також – блокуванні можливості реекспорту блакитного палива. Незважаючи на зібраний в цій справі доказовий матеріал, в результаті переговорів з Ґазпромом Єврокомісія погодилася на пропозицію договору, оскільки російський монополіст декларував, що змінить цінову політику. Польща та інші країни, проти яких Ґазпром стосує монопольну політику, висловлювали незадоволення тим, що російський концерн уникне штрафів, які могли скласти 10% доходів концерну, а також наголошували на тому, що ЄК була більш рішучою в антимонопольних рослідуваннях стовоно таким фірмам як Microsoft чи Google.

IAR/PAP/Я.С.