Польська преса пише про перший візит Анджея Дуди до Білого дому
http://external.polskieradio.pl/files/14bfbc83-f9c3-4bdf-8abe-3e847bd2f0db.file

Польська преса пише про перший візит Анджея Дуди до Білого дому

«Немаловажним є факт, що президент летить до США відразу після саміту Тримор’я», – підкреслює Блажей Спихальський, речник Анджея Дуди. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польський президент Анджей Дуда вперше після обрання на цю найвищу посаду здійснює офіційний візит до Білого дому. Очікувану віддавна зустріч врешті вдалося запланувати на 18 вересня, і саме ця подія стала центральною темою найважливіших польських газет, які вийшли у вівторок.

«Немаловажним є факт, що президент летить до США відразу після саміту Тримор’я», – підкреслює в розмові з газетою «Rzeczpospolita» Блажей Спихальський, речник Анджея Дуди. Це має значити, що очільник польської держави представлятиме у США всі країни, які беруть участь у цьому проекті. Саме цього дня у Бухаресті закінчується саміт Тримор’я, у перший день якого в ньому взяв участь польський президент, а у другий – прем’єр. Безпосередньо перед початком саміту, як пише «Gazeta Polska Codziennie», президент США Дональд Трамп надіслав його учасникам листа, в якому нагадав про свою участь у зустрічі з країнами регіону у Варшаві в липні минулого року. Американський президент переконував у своїй підтримці ініціативи Тримор’я, а також спільної участі у розвитку інфраструктури, поліпшення бізнес-зв’язків, посилення енергетичної безпеки та зменшення числа перешкод для вільної, справедливої і взаємовигідної торгівлі у Центральній та Східній Європі. «Тримор’я має великий потенціал, покликаний служити досягненню цілей у тих чи інших важливих сферах співпраці», – додав він.

Перед вильотом до Сполучених Штатів президентський міністр Кшиштоф Щерський, чиї слова наводить «Rzeczpospolita», наголосив, що документ, який Анджей Дуда і Дональд Трамп ухвалять у ході своєї зустрічі, стосуватиметься розширення військової співпраці та участі американських інвестицій у розвитку інфраструктури нашого регіону. Декларацію стратегічної співпраці можна буде інтерпретувати як відкритий шлях до рішень, пов’язаних з постійною присутністю американських військ у Польщі (польська сторона очікує її наступного року), а також закупівлі озброєння – ракетної артилерійської системи підвищеної мобільності HIMARS.

Кшиштоф Щерський однак попередив, – зауважує «Gazeta Wyborcza», – що прийняття цієї політичної декларації ще не є певним фактом, оскільки її текст існує лише в робочій версії і обидва президенти ще повинні затвердити представлений там зміст. Отже, декларація має складатися з трьох частин. Перша стосуватиметься «розширення співпраці в галузі безпеки», у другій буде представлено «спільну позицію у сфері розширення енергетичної співпраці, що також передбачає спротив щодо інвестиційних проектів, котрі руйнують відкритий ринок європейського газу, тобто такі, як Північний потік 2», а третю буде присвячено збільшенню обсягу американських інвестиції у Польщі та країнах Тримор’я.

Саме перші дві з зазначених частин є основними стовпами теперішніх відносин Польщі зі США. «Dziennik Gazeta Prawna» зазначає, що з польської точки зору, США – це, наразі, єдина реальна сила, спроможна зупинити потенційну агресію Росії. Натомість з перспективи американців, Польща є добрим союзником, оскільки купує озброєння в американських концернів, які його виготовляють. Другим стовпом, як читаємо у часописі, є енергетика. Зустріч президентів збігається із піком дискусії про американські санкції відносно фірм, котрі беруть участь у спорудженні Північного потоку 2. Минулого тижня про них у Москві говорив американський міністр енергетики Рік Перрі після зустрічі з відповідним російським міністром Алєксандром Новаком: «Ми обидва згоджуємося, що санкції не є метою, котрої ми хочемо досягти». Однак перед вильотом польського президента до США спікер Сенату РП Станіслав Карчевський заявив, що в питанні Nord Stream 2 Дональд Трамп займе «тверду і добру позицію».

А.М.