Польські експерти про зустріч Трамп-Путін: Прориву не відбулося
http://external.polskieradio.pl/files/0e423c54-d534-4db7-a4b5-64d97a7cd723.file

Польські експерти про зустріч Трамп-Путін: Прориву не відбулося

У Польщі вважають, що зустріч президентів підтвердила протиріччя американсько-російських інтересів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Немає підстав для побоювань. Сполучені Штати, як свідчить історія, це надійний союзник, вони не відступали від інтересів держав-союзників і я переконаний, що так буде також у цьому випадку», – заявив у понеділок голова Постійного комітету Ради міністрів Яцек Сасін у контексті зустрічі президентів США та Росії, що відбулася у Гельсінкі.

Він додав, що Польща зміцнює свою безпеку, зокрема, завдяки «найновішим рішенням про розгортання у Польщі американських сил».

«Маючи на увазі, що нашим сусідом є країна, яка є агресивною країною, і ми є східним кордоном НАТО, однак за нашу безпеку ми не мусимо побоюватися», – вважає він.

Голова Постійного комітету прокоментував також допис Дональда Трампа, який він опублікував у Twitter перед зустріччю з Путіним про те, що «через багато років безглуздості та дурості США американсько-російські відносини ніколи не були гіршими». За словами Сасіна, президент США «намагається нас призвичаїти до того, що іноді він виступає із суперечливими судженнями, з якими нам важко погодитися».

«Вважаю, що це непотрібна самокритика владної держави, бо якщо подивитися на результат дій останніх років, то видно, що Сполучені Штати ще за президента Барака Обами, іноді навіть надто наївно, намагалися розвивати добрі відносини з Росією», – сказав Сасін.

«Відбулося жорстоке випробування російською політикою, черговими агресивними діями – агресією в Грузію та в останні роки агресією в Україні, анексією Криму, а також рядом таємничих вбивств політичних опонентів Путіна», – зауважив політик.

Сасін нагадав, що Росія є державою, яка дуже часто вдається до «терористичних дій» та «агресії, порушуючи принципи міжнародного права та права людини». Він зазначив, що «однозначно саме Росія винна у поганих відносинах зі США».

Водночас доктор Пьотр Ґрохмальський зауважив, що президент Росії Владімір Путін представив зустріч з американським лідером як прорив у відносинах зі США, проте прориву не було; мінісаміт підтвердив протиріччя американсько-російських інтересів.

Ґрохмальський зауважив, що після перемовин президентів не було позиції Трампа у справі України. На його погляд, це означає, що в цьому питанні американська позиція не зміниться.

«Під час прес-конференції Путін нібито дав гарантії для України, пов’язані з будівництвом Nord Stream 2 і Путін запропонував, аби Сполучені Штати вплинули на Україну у справі дотримання Мінських домовленостей. Президент Трамп не прокоментував цих слів. Це виразний сигнал, що США будуть продовжувати постачати свою зброю Україні і виступатимуть проти будівництва нового газопроводу», – переконаний експерт.

Натомість, на думку доктора Міхала Кузя з Центру аналізу Яґеллонського клубу, «для Польщі та України особливо важливо те, що не пролунали жодні заяви щодо Криму та військової присутності Сполучених Штатів у Польщі». «Навпаки – президент Трамп чітко сказав, що США будуть конкурувати з Росією на енергетичному ринку після будівництва Nord Stream 2. Він трохи відкрив карти. Без сумніву, США одночасно думають про безпеку своїх союзників та власні економічні інтереси», – вважає доктор Кузь.

У свою чергу, публіцист Ґжеґож Кучинський висловив думку, що Путін став іміджевим переможцем перемовин з лідером США у Гельсінкі. «Це символічне завершення міжнародної ізоляції Росії на світових салонах», – додав він.

На переконання оглядача, зрозуміло, що у російських ЗМІ ця зустріч представлена як велика перемога Путіна. За словами публіциста, сам факт, що цей мінісаміт взагалі відбувся, є завершенням дипломатичного процесу, який запустив Путін після початку своєї чергової президентської каденції.

«Це символічний кінець міжнародної ізоляції Росії на світових салонах, що почалася після 2014 року. І це потрібно визнати успіхом Путіна, бо він знову став повноправним учасником великої світової дипломатії», – вважає Кучинський.

Водночас експерт зауважив, що не здійснився чорний сценарій, який малювали критики Трампа перед початком саміту, бо нічого не вказує на те, що відбулося підписання якоїсь «великої угоди» між Трампом та Путіном. «Щодо наших інтересів чи нашої безпеки, то, щонайменше, поки не вигладає на те, аби сталося щось катастрофічне», – сказав він.

Автор книжок про сучасну Росію визнав, що у виступі Трампа під час прес-конференції може непокоїти відсутність слів про те, що частина території України була окупована Росією. Однак він додав, що президент США не сказав також нічого, що Путін міг потім визнати як визнання анексії Криму, чого побоювалися перед самітом деякі оглядачі.

Під час спільної прес-конференції Дональд Трамп і Влідімір Путін прокоментували, зокрема, можливе втручання Москви у президентські вибори в Сполучених Штатах. Путін запевнив, що його держава ніколи не втручалася і не має наміру втручатися у внутрішні справи США, також у виборчий процес.

У свою чергу, Дональд Трамп заявив, що не бачить жодної підстави, аби вірити, що Росія втручалася у вибори в 2016 році на його користь, попри висновки американської контррозвідки. На запитання про те, кому він вірить у справі так званого скандалу Russiagate – ФБР чи Путіну – американський президент сказав, що має підстави вірити обом сторонам.

Нагадаємо, висловлювання Дональда Трампа після зустрічі з Путіним різко розкритикували представники двох найбільших американських партій – Республіканської та Демократичної.

PAP/Т.А.