Польські фірми - в стресі: в 2020 році українці до них не повернуться

Польські фірми – в стресі: в 2020 році українці до них не повернуться

Ринок праці в Німеччині для працівників з-поза меж Європейського Союзу відкривається вже 1 березня 2020 року. Підрахунки свідчать про те, що значна частина українців, які працюють у Польщі, можуть покинути країну. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Працівники, які шукають роботу у Німеччині, повинні мати кваліфікацію та документований досвід. І хоча німецький ринок праці буде відкритим — знання німецької мови може стати перешкодою. Це — одна з основних вимог для легального працевлаштування в тій країні.

Дані агентства з працевлаштування “Smart Work” показують, що відсоток українців, які знають німецьку, дуже малий. Ось чому вони останнім часом посилено вивчають цю мову — як в Україні, так і в Польщі — щоб максимально використати свої шанси на місцевому ринку праці.

З 1 березня 2020 року набувають чинності положення, що відкривають німецький ринок праці для робітників з третіх країн.

Ось такий прогноз дає Маріуш Хошовський, директор “Smart Work”, для видання pomorska.pl:

«Враховуючи приблизно чотиримісячний період отримання дозволу на роботу в Німеччині, можна очікувати, що вже в липні 2020 року перші українці зможуть працювати на наших західних сусідів. Ми припускаємо, що це будуть переважно кваліфіковані фахівці, які знають німецьку мову, але положення про впровадження нового закону ще не доступні. Залежно від того, як вони побудовані, вони можуть виявитись більш простими, ніж це було прогнозовано раніше.”

Чи існує реальна альтернатива для працівників з України?

За інформацією “Smart Work”, такої альтернативи немає. Хошовський зазначає:

«Звичайно, можна брати на роботу працівників з інших країн, але через існуючі процедури їх наявність не передбачувана — неможливо спланувати час прибуття конкретної групи фахівців. Отже, наразі практично неможливо замінити українців іншими іммігрантами».