Польські няні переходять «у тінь»

Польські няні переходять «у тінь»

Легальне працевлаштування нянею ніколи не було популярним через невелику зарплатню. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

У минулому держава заохочувала до легальної праці внесками за реєстрацію у Закладі соціального страхування, — няня, подана до ZUS, могла розраховувати на звільнення від сплати внесків з інших мандатних договорів, — інформує «Rzeczpospolita».

Однак, з 2018 року, через поправку до Закону про догляд за дітьми віком до трьох років, держава сплачує внески лише до половини мінімальної заробітної плати. Решту повинні сплатити батьки малюка. Відтак, няні знову працюють «на чорно», або офіційно влаштовані за сумісництвом.

Згідно із законом, внески няні сплачуються державним бюджетом з 20-го тижня життя дитини, найдовше до кінця року, в якому дитині виповнилося три роки. За бажанням няні також можна подати заявку на добровільне страхування на випадок хвороби, але страхова премія за цю страховку фінансується нянею з ваших власних коштів, і один з батьків, який є платником внесків, виплатить її в ZUS (2,45%).

Тільки працюючі батьки можуть найняти няню на пільгових умовах, для цього вони повинні підписати т. зв. договір активації. Найчастіше нянями працюють жінки у віці 51-60 років, хоча минулоріч на посаді няні були оформлені два чоловіки віком понад 80 років.

Фото: з відкритих джерел