Польські політики пообіцяли посприяти у відновленні роботи КПП «Лубня — Волосате»

Польські політики пообіцяли посприяти у відновленні роботи КПП «Лубня — Волосате»

Про це, зокрема, йшлося під час зустрічі першого заступника голови Закарпатської обласної ради Андрія Шекети, депутата облради Ярослава Шукаля та заступника начальника управління міжнародних та регіональних зв’язків Уляни Гурчумелії з керівництвом Підкарпатського воєводства. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на сторінку у фейсбук закарпатської обласної ради.

У рамках візиту представники облради також взяли участь у конференції, присвяченій розвитку Підкарпаття в Європі, організованій перемишлянським культурним товариством Польської Республіки.

Українській стороні запропонували взяти участь у проектах екологічного та туристичного напрямків у межах програми транскордонного співробітництва Польща-Україна. Також запропонували зосередитися на проектах, які були б дотичні до майбутнього переходу між Закарпаттям та Підкарпатським воєводством.

У рамках конференції Андрій Шекета взяв участь у панельній дискусії на тему: «Перспективи розвитку туризму на Закарпатті в контексті запуску нового туристичного прикордонного переходу в Бещадах», у ході якої наголосив на важливості розвитку туризму і наявності туриста у Карпатах, дискусій та рухів на цю тему. «Незважаючи на те, що у нас триває війна, ми продовжуємо жити і працювати кожен у своїх сферах, тим самим підтримуючи країну і наближаючи перемогу», — заявив перший заступник голови Закарпатської обласної ради.

Він також запросив пана маршалека до Закарпаття. У свою чергу Владислав Ортил повідомив, що у грудні у Жешуві відбудеться засідання групи Карпатської конвенції, на якому, крім іншого, буде йтися і про спільне КПП між Закарпатською областю та Карпатським воєводством.

Окремо, уході спільної зустрічі з Владиславом Ортилом, заступником директора канцелярії Розалією Мазур, віце маршалеком Пйотором Пільхом та Юстиною Дец, керівником відділу міжнародного співробітництва у селі Мучне Підкарпатського воєводства Андрій Шекета поцікавився причинами, через які досі не відкрито КПП «Лубня — Волосате». Пан Ортил відповів, що якби не пандемія COVID-19 та не війна в Україні, то перехід можна було б відкрити, принаймні у весняно-літній період, як це було домовлено раніше. Зараз же пан маршалек обіцяє піднімати і лобіювати це питання на рівні столиці Польщі. Відтак повинен відбутися обмін відповідними нотами між дипломатичними установами обох країн. Крім того, про пункт пропуску Лубня — Волосате між українсько-польською комісією міжурядової ради України та Польщі. У цьому йому береться допомагати Президент Перемишлянського культурного товариства, організатор конференції, польський політик і журналіст, керівник Канцеляріі Прем‘єр міністра Марек Кухцінський.

У ході зустрічі йшлося і про підписання угоди між Закарпатською облрадою і Підкарпатським воєводством. З цього приводу пан Ортил повідомив, що пропозицію наразі розглядають у Варшаві. У разі позитивного результату делегація воєводства має намір приїхати для підписання угоди в Ужгород.

Маршалек Підкарпатського воєводства також анонсував, що готується передача чергової партії гуманітарної допомоги нашій області від очолюваного ним та інших воєводств Польщі.

Відтак представники Закарпаття та Підкарпатського воєводства відвідали місце майбутнього переходу з польської сторони, де оглянули перспективи розташування КПП та дороги між нашими країнами, які пункт пропуску вже незабаром з’єднає.

Пресслужба Закарпатської обласної ради