Польські солдати повертаються до місій ООН

Польські солдати повертаються до місій ООН

Після 10 років перерви польські солдати знову служитимуть під блакитними прапорами. Вони візьмуть участь у місії в Лівані. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Монітор Інфо.

До участі в миротворчій місії готуються солдати 12-ї механізованої бригади імені генерала Галлера зі Щецина, яка має на озброєнні, зокрема, бронетранспортери Rosomak.

Оперативне командування припускає, що місія має стартувати в листопаді, до Лівану поїде рота – понад сотня солдатів. Деталі досі узгоджуються. Більше буде відомо, зокрема, після запланованого на найближчий час візиту представників Бюро національної безпеки в Лівані.

Польські солдати мають замінити в рамках місії UNIFIL фінів, а на місці співпрацюватимуть з ірландцями та угорцями. Рішення у справі відправлення їх на місію ухвалить президент Анджей Дуда.

Польща відмовилася від відправки солдатів на миротворчі місії ООН 10 років тому. Тоді поляки відмовилися від місії UNDOF у Сирії (після 35 років відправки туди солдатів), UNFIL у Лівані (після 17 років служби) та в Чаді. Тоді польська влада визнала, що пріоритетом є участь у місіях НАТО та ЄС.

Протягом 17 років служби в Лівані в місії взяли участь 11 тис. польських військових. Семеро солдатів загинуло. У Лівані служили зокрема, медична рота з польовим госпіталем, потім саперна рота, що займалася розмінуванням та відновленням, а також логістичний батальйон. Польські солдати підтримували мир на кордоні між Ліваном та Ізраїлем.

Ця місія існує з березня 1978 р. Її створення пов’язане з нападами на Ізраїль, які з території Лівану здійснює Організація визволення Палестини. У відповідь Ізраїль зайняв цю область. Для забезпечення безпеки і виведення ізраїльських військ з окупованих територій Рада безпеки ООН вирішила заснувати місію UNFIL.

Варто нагадати, що вже восени 2015 р. президент Анджей Дуда заявив на форумі ООН про повернення Польщі до участі в місіях блакитних шоломів. Через рік Міністерство оборони офіційно заявило про готовність відправити 80–100 солдатів на місії ООН, зокрема інженерного підрозділу, штабних офіцерів і спостерігачів.

Цього року польські солдати присутні на десятьох іноземних місіях у рамках НАТО. «Зараз у них беруть участь 1,6 тис. солдатів», – повідомляє підполковник Пьотр Валатек з оперативного командування Збройних сил.

Польські пілоти F-16 чергують в аеропорту Шяуляй у Литві й патрулюють повітряний простір Литви, Латвії та Естонії. У місії PKW Orlik-8 беруть участь 140 солдатів, а також чотири літаки F-16. Військові будуть там до середини травня. Їхня роль полягає в перехопленні російських літаків, із якими не можна налагодити зв’язок або які наближаються небезпечно близько до кордонів Балтійських країн.

У свою чергу, польський фрегат «Пуласький» бере участь у морській групі НАТО. Зараз вона перебуває на Північному морі, а незабаром увійде в Балтійське.

Польські солдати перебувають теж на місіях в Іраку, Афганістані, Румунії, Латвії та на Балканах – в Косово і Боснії та Герцеговині. У Центральноафриканській Республіці триває символічна навчальна місія Європейського Союзу (в ній беруть участь двоє польських солдатів).

Цікава місія ведеться на Середземномор’ї. У місії ЄС під назвою «Софія» беруть участь, зокрема, пілоти і війська спеціального призначення. Вони патрулюють море на літаку M28B 1R Bryza (розташованому на італійській базі НАТО Sigonella) і беруть участь у пошуках суден, які незаконно перевозять людей із Лівії. У цій місії беруть участь близько 120 солдатів.

Джерело: Rzeczpospolita