Польські виробники яєць побоюються українських інвестицій

Польські виробники яєць побоюються українських інвестицій

В Естонії закриють Danske Bank, що підозрюється у відмиванні грошей з РФ. Польща – на другому місці серед постачальників харчових продуктів до Чехії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польські виробники яєць побоюються, що загрозою для них можуть стати українські інвестиції. Йдеться про плани однієї з найбільших компаній цієї галузі з України відкрити виробництво в Латвії. Інвестиція має початися у найближчі місяці, а досягнення повної потужності передбачається на 2026 рік. Її вартість – 85 мільйонів євро. Виробничий потенціал – це 6 мільйонів курей-несучок, а комплекс охоплюватиме також переробну сферу, виготовлення кормів та біогазу. Досі ще невідомо, де міститиметься заклад, тривають переговори з керівництвом кількох латвійських регіонів. Як повідомляється, голова української компанії заявив нещодавно в інтерв’ю: якщо ці плани не вийдуть у Латвії, інвестори зацікавлені присутністю на ринках інших країн, таких як Польща, Естонія та Литва.

Естонія не хоче в себе данського банку. Протягом восьми місяців планується закрити відділення Danske Bank. Видання «Gazeta Polska Codziennie» пояснює, що цей банк підозрюється у переведенні та відмиванні нелегальних 230 мільярдів євро, в більшості з Росії та деяких колишніх радянських республік. Торік, у зв’язку зі слідствами в кількох країнах, заарештовано десятьох працівників естонського відділення цього банку.

Газета «Rzeczpospolita» відзначає, що Польща – це другий після Німеччини найбільший постачальник харчових продуктів до Чехії. Південні сусіди Польщі охоче купують польські харчі, але люблять їх критикувати. Щоб дискредитувати їжу з Польщі, використовують чорний піар. Попри все, експорт зростає. Представник одного з м’ясокомбінатів каже, що експорт до Чехії м’яса птиці останніми роками зменшився через обмеження з боку чеської влади. Це не зменшило виробництва польської компанії. Набагато більшим є продаж до Західної Європи, арабських та африканських країн.

Щоденник «Rzeczpospolita» також пише, що до Польщі привозять дедалі старіші автомобілі. Торік серед привезених з-за кордону машин 54 відсотки становили понад десятилітні. А в січні цього року їх частка в приватному імпорті зросла до 58,3 відсотка.

Н.Б.