Польські зарплати зрівняються з середніми європейськими через 59 років

Польські зарплати зрівняються з середніми європейськими через 59 років

Рівень середньої польської зарплати в останні роки постійно зростає — тим самим зменшуючи значну різницю з багатшими країнами Європейського союзу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наша Польща.

Рівень середньої польської зарплати в останні роки постійно зростає — тим самим зменшуючи значну різницю з багатшими країнами Європейського союзу. Про це пише сайт економічних новин forsal.pl із посиланням на дослідження консалтингової компанії Grant Thornton.
Однак, аби польські заробітки зрівнялися з середніми по ЄС, потрібно ще 59 років. „Динамічний розвиток польської економіки, який спостерігається в останніх двох декадах, не повністю відбивається на зарплатах місцевих працівників. У 2000-2017 роках зарплати в Польщі щороку зростали на 0,9 відсотка повільніше ніж загальна динаміка.
Як виникає з рапорту компанії Grant Thornton під назвою “Salary Catch Up Index. Коли заробітки в Польщі наздоженуть середні європейські?’”, якби не та диспропорція (тобто якби винагорода в Польщі зростала в темпі ВВП), середньостатистичний польський робітник у 2017 році заробляв би десь на 1 834 злотих брутто більше, ніж отримує. А середня зарплата становила б не 4517 зл, а 6531 зл. Якщо ж порахувати від 2000 року всі втрачені через це заробітки, то вийде що середньостатистичний поляк за цей час заробив би на 190 тисяч зл більше. Водночас, Польщі й далі багато бракує до середньої зарплати ЄС. Згідно з даними Євростату, середня місячна зарплата мешканця ЄС становить 2,9 тис. євро брутто. Що практично в тричі більше ніж середні заробітки мешканця Польщі, місячна зарплата якого становить 982 євро.
“Експерти Grant Thornton розробили симуляцію процесу вирівняння польських зарплат із багатшими європейськими. Обрахунок базується на припущені, що для кожної країни динаміка зарплат за останні три роки, за які доступні порівняльні дані (2014-2016), зберігатиметься на тому ж рівні в майбутньому. Згідно з дослідженням, за таких умов Польща найшвидше наздожене Португалію — це мало б статися вже в березні 2023 року.
Найдовше гнатися довелося б за Німеччиною — зважаючи на фантастично стрімку динаміку збільшення зарплат зафіксовану в останні роки, заробітки поляків і німців можуть зрівнятися лише в травні 2077 року.
Цікаво, що в цей самий час польська зарплата вийшла б і на середньоєвропейський рівень” – зазначено в рапорті. “Наведені в дослідженні обрахунки базуються на припущенні, що динаміка зарплат буде стабільною. Зрозуміло, що в довготерміновій перспективі збереження такої стабільності малоймовірне.

Та все ж такий підхід дозволяє дати хоча б приблизну відповідь на питання, що вкрай хвилює багатьох поляків — коли польські зарплати зрівняються з європейськими? Згідно з нашими підрахунками випливає, що перспектива ця не найближчого часу” – підсумував член правління Grant Thornton Томаш Врублевські. Фото ілюстративне