Польській уряд виділить 12 міліонів злотих на навчання собак - поводирів

Польській уряд виділить 12 міліонів злотих на навчання собак – поводирів

У Польщі створено систему підготовки собак-поводирів для сліпих осіб. Довгоочікуваний проект «Psy przewodniki» тільки-що стартує. У церемонії відкриття приймав участь заступник міністра у справах сім’ї праці та соціальної політики Кшиштоф Міхалкевич. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

— Останнім часом ми багато говорили про різні види діяльності уряду та програми, що стосуються осіб з обмеженими можливостями. Є програми, які вимагають фінансувати те, що часто не є помітним на перший погляд ока, але для людей з інвалідністю це дійсно є важливо”, — сказав Кшиштоф Міхалкевич.

Під час церемонії підписання проекту «Собаки-поводирі» розпочалося будівництво комплексної системи навчання і призначення собак-поводирів для сліпих осіб. — Це важливий і очікуваний проект», — підкреслив заступник міністра. В даний час в Польщі є 125 собак з сертифікатами, що видаються за участю коштів PFRON, а навчанням таких собак займаються 4 організації.

Допомога собак-гідів є безцінна

Згідно з даними GUS від 2016 року в Польщі 2,8 мільйона людей страждають захворюваннями зору, з яких близько 1 мільйона осіб читає з великими труднощами, та 42 тисячі заявляє, що нічого не бачить. У свою чергу дані з NSP 2011 показують, що серед населення людей з вадами зору близько 155 тисяч — повністю сліпі і близько 940 тисяч — особи із вадами зору.

Ці особи стикаються зі значними перешкодами на шляху соціальної інтеграції та професійної активізації, зокрема внаслідок труднощів у пересуванні на відкритому просторі. Професійна діяльність у випадку людей з вадами зору нижча, ніж у людей з інвалідністю, вона становить лише 17%.

Тим часом допомога у вигляді собак-поводирів є одним з найбільш ефективних методів підтримки осіб з вадами зору. Собака істотно допомагає безпечно пересуватися в громадському просторі, звертає увагу на перешкоди, які сліпа особа не в стані виявити тростиною, наприклад, перешкоди, що висять (гілки), допомагає уникнути неправильно припаркованих автомобілів на тротуарі тощо.

Собака-поводир задовольняє потреби осіб з вадами зору та гарантує відчуття незалежності, підвищує впевненість у собі, задовольняє емоційні потреби через контакт з твариною (як супутника) і полегшує соціальні контакти.

У багатьох європейських країнах, а також у США ця форма допомоги сліпим добре розвинена. Дослідження Європейської федерації собак-поводирів у 2013 році показало, що в той час в Європі налічувалося 1,4299 собак-поводирів.

У Європейському Союзі це в середньому 27 собак на мільйон жителів, найвищий показник у Чехії — 57 собак на мільйон жителів, у той час як найбільше абсолютне число таких собак було у Великобританії — 4770.

Дослідження також показує, що в країнах з великою кількістю собак-поводирів існує ряд шкіл для навчання собак-поводирів, наприклад, у Чеській Республіці 6 шкіл, 5 шкіл у Австрії, 9 у Великобританії, 12 у Нідерландах, 12 у Німеччині та 13 у Бельгії, 14 у Франції.