Польсько-німецька економічна співпраця набирає обертів
Міністр підприємництва і технологій Ядвіга Емілевіч і міністр економіки та енергетики Німеччини Петер Альтмайер Володимир Прядко/УСПР

Польсько-німецька економічна співпраця набирає обертів

16 років тому Польща у списку торговельних партнерів Німеччини займала 13 місце, а сьогодні вона піднялася на 5-те. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

16 років тому Польща у списку торговельних партнерів Німеччини займала 13 місце, а сьогодні вона піднялася на 5-те, Росія ж, тим часом, опустилася саме на оцю тринадцятку.
Польща та Німеччина сьогодні настільки активно співпрацюють, що навіть закликали Європейський Союз прийняти довгострокову промислову стратегію, адаптовану до викликів глобальної конкуренції. Декларацію з цього питання, під час польсько-німецького економічного форуму в Берліні, підписали міністр підприємництва і технології Ядвіґа Емілєвич і міністр економіки та енергетики Німеччини Петер Альтмайер.

Заступник голови польської E-mobility Foundation Кшиштоф Болеста (Фото: Володимир Прядко/УСПР)

Заступник голови польської неурядової організації E-mobility Foundation Кшиштоф Болеста каже, що цей Форум важливий тому, що вперше бізнес представлено разом з політикою. Тобто, міністри Емілевич та Альтмаєр представляли урядову сторону, а бізнес представники важливих секторів економіки: автомобільної і космічної промисловості, енергетики, хімії, цифрові технології тощо. Словом, Європа усвідомила, що вона не встигає наздоганяти Азію чи США, які бурхливо розвиваються:

«Візьмімо, наприклад, технології заряджання акумуляторних батарей для електричних автомобілів. Так насправді для автопромисловості вартість полягає у тому, що ми припиняємо вживати нафту, яку Європа повністю імпортує, в основному з Росії. І сьогодні ми маємо нагоду припиняти її купувати і перейти на батареї. Але, якщо ми замінимо імпортну нафту на імпортну батарею, то ми так насправді не зробимо кроку вперед. Так само і в технології промислової революції 4.0.
Азіати разом із Америкою нас так обігнали, що нам тяжко їх наздоганяти. Йдеться, зокрема, про хмари, тобто сервіси для зберігання файлів, адже європейської хмари все ще немає, чи про один з найперспективніших напрямків комп’ютерних наук, – штучну інтелігенцію».

Чи це правда, що в Україні сьогодні більше електромобілів, ніж у західних країнах Європи?

«Напевно їх більше, ніж в Польщі. Не знаю, як у порівнянні з іншими країнами, але в Україні, дійсно, електротранспорт дуже популярний і, – не знаю як для нинішнього, – але попередньому урядові дуже залежало на розвитку електромобільності. Саме через те, що відбувається заміна імпортованого палива акумуляторними батареями».

Що Польща може запропонувати західним партнерам?

«Польща, перш за все, має кваліфіковану робочу силу, ми все ще маємо іншу зарплату, ніж на Заході. Крім цього, маємо технологічні рішення, які у цих, передових, галузях є чимось абсолютно новим. Візьмімо, наприклад, електромобільність, – цей ринок в Німеччині розвивати нелегко, адже тут панує мода на двигун внутрішнього згоряння. Тому місцеві фірми не надто поспішають втілювати у життя ті вирішення, які будуть їм, так би мовити, «підгризати» ринок. А в Польщі малі та середні фірми бачать, що нові технології – це для них якесь майбутнє, що це шанс увійти до мереж постачання, тому вони готові ввійти до складу якогось європейського консорціуму, щоб допомагати колегам із Заходу».

Польський підприємець з Берліна (tradeoffice24.com) Пйотр Вінярський (Фото: Володимир Прядко/УСПР)

Польський підприємець з Берліна (tradeoffice24.com) Пйотр Вінярський, який займається впровадженням польських фірм на ринки Західної Європи радіє, що Німеччина дозріла до поглибленої співпраці з Польщею:

«Німецька економіка без співпраці з Польщею на рівні передової технології, без співпраці з польськими інженерами, не має шансів розвитку. Не кажучи вже про конкуренцію для Німеччини з боку китайської чи американської економік. Кількість інженерів у цій країні зменшується. Уже сьогодні німецька економіка потребує приблизно 100 тисяч інженерів. І це добре, що німецька держава добачила, що шляхом співпраці у передових технологіях з польськими інженерами можна досягти успіху. Ми маємо тут взаємодію, адже від такої співпраці виграє і німецька і польська економіка, адже остання матиме доступ до різних цікавих вирішень і проектів, які ми зможемо навіть продавати на третіх ринках».

Бургомістр міста Ґубін Бартоломєй Бартчак (Фото: Володимир Прядко/УСПР)

Серед учасників польсько-німецького форуму у Берліні був і бургомістр прикордонного з Німеччиною міста Ґубін Бартломєй Бартчак. Він запропонував бізнесменам або своє місто Ґубін, або сусіднє німецьке Ґубен на випадок, коли б ті шукали місце розташування підприємства з вироблення акумуляторних батарей для електричних автомобілів:

«Тому я хотів запропонувати наше євромісто Ґубен-Ґубін, щоб таке підприємство було створено або в Ґубіні, або в Ґубені і тоді наші жителі могли б там працювати. Це, так насправді, була головна мета моєї поїздки до Берліна».

Бургомістр польського містечка каже, що обидва прикордонні міста співпрацюють, розвиваються, а польські мігранти вже думають повертатися, наприклад, з Великої Британії додому. Якщо ж цього не станеться…

«Ми розраховуємо на жителів України, на поляків з України. Мені доводилося допомагати кільком родинам облаштуватися у нас, – і ми дуже задоволені, і вони. Прибулі тут працюють, їхні діти ходять до наших дитячих садочків і шкіл. Українці – добрі майстри з вироблення парканів, воріт, загород. Тому якщо хтось володіє професією зварювальника, то для нього відразу ж знайдеться робота. У нашому регіоні таких фірм дуже багато, вони платять навіть тисячу євро нетто щомісяця.
А моє завдання, окрім залучення чергових інвесторів, створювати для людей відповідні житлові умови, ремонтувати спортивний зал і стадіон тощо».

Бургомістр Ґубіна Бартломєй Бартчак радіє плідній співпраці польського та німецького міністрів, він вважає що Євросоюз робить правильні кроки, вимагаючи тіснішої співпраці між його країнами:

«Євросоюз сказав конкретно – так, окей, ми можемо дати на це гроші, але повинна бути хоча б одна країна-партнер, наприклад, Польща. Тож, чому вони мають пересуватися між Варшавою і Берліном, зробімо відповідний проект на прикордонні. Одна фірма з виробництва може бути в Ґубені, а логістика у нас, у Ґубіні. Необхідно турбуватися про такі проекти на початку, коли вони лише народжуються, бо потім буде пізно».

Як наголошувалося на польсько-німецькому економічному форумі в Берліні, останніми роками польські фірми все частіше входять на німецький ринок і успішно діють у сусідній країні, а польський експорт до Німеччини сягнув минулого року 62 млрд євро.

Володимир Прядко