Полякам засмакував дорогий алкоголь

Полякам засмакував дорогий алкоголь

«Вперше в історії поляки випили більше найдорожчого алкоголю, ніж найдешевшого», – пише «Rzeczpospolita». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У червні інфляція зросла до 2% – інформує Головне статистичне управління. У травні рівень інфляції склав 1,7%. На червневий рівень вплинула ситуація на ринку палива, – пояснює Марта Петка-Заґаєвська з Банку PKO:

«Ціни пального вплинули не дещо вищий рівень інфляції, ніж прогнозувалося раніше. Підвищення цін пального випливає з двох причин. По-перше, вже кілька місяців дорожчає на світових ринках нафта. Але з другого боку, коли ми порівнюємо інфляцію з минулим роком, то порівнюємо з періодом, коли паливо було дешевше».

За словами експертки, нейтралізують рівень інфляції ціни продуктів харчування – передусім, овочів та фруктів, на які цьогоріч був багатий врожай.

Спецзакон про нерухомість – це шанс на нові квартири та втілення в життя наших соціальних обіцянок, – заявив віце-міністр інвестицій та розвитку Артур Собонь. Політик повідомив, що законопроект розглядається депутатами Сенату, документ вже проголосували у Сеймі. Пропозиції законопроекту пришвидшать інвестиції в нерухомість і скоротять час підготовки від 5 років до 1 року. Нам у Польщі потрібні три мільйони квартир, – наголосив віце-міністр:

«Цей закон, з одного боку, дасть полякам шанс на дешеві квартири, а нам – можливість втілювати в життя проект „Квартира плюс”, а з другого боку – він поліпшить якість урбаністичного простору у Польщі».

Термін дії спецзакону визначений на десять років.

«Вперше в історії поляки випили більше найдорожчого алкоголю, ніж найдешевшого», – пише «Rzeczpospolita». Видання повідомляє, що поляки, котрі стають дедалі багатшими, п’ють щораз дорожчий алкоголь, тому «росте продаж віскі, а падає – пива. Кількість „кольорового алкоголю”, імпортованого торік до Польщі, подвоїлася». Полиця алкоголю класу преміум відповідає за 18,4% продажу, полиця найдешевшого алкоголю – за 16,7 % продажу. Найбільше, тобто 64,9%, збирає середня полиця, тобто пиво та середнього класу вино.

Я.С.