Поляки на заробітках за кордоном
http://external.polskieradio.pl/files/4bdb29a6-7e06-436a-a1db-c1d0f771dd15.file

Поляки на заробітках за кордоном

У 2017 році поляки, які працюють у країнах Західної Європи, заробили рекордну суму. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Нині за кордоном, а точніше лише в країнах Євроспільноти, працюють понад 2 мільйони поляків, і це число постійно зростає. Основним напрямком польських заробітчан залишається Велика Британія.

За підрахунками, торік, тобто в 2017 році, поляки, які працюють в державах Євросоюзу заробили понад 136 мільярдів злотих, це приблизно 32 мільярди євро. Це рекордна сума. Середня зарплата поляків за кордоном становила більш-менш 1800 євро і була на 10 відсотків вищою, ніж роком раніше. Як каже президент групи Euro-Tax.pl Адам Повєртовський, помітно те, що міграція поляків знову набирає темпів.

А.П.: У 2017 році на роботу за кордон виїхало на 100 тисяч осіб більше. Натомість, якщо ми дивимося на явище міграції, нам треба брати до уваги специфіку Польщі, як країни, котра є таким своєрідним дистриб’ютором робочої сили. Тобто ми вже не просто говоримо про трудову міграцію, коли люди виїжджають за роботою до Німеччини, Голландії, Австрії чи Великобританії. Тут дуже суттєвою частиною польської трудової міграції є польські фірми – субпідрядники різного роду контрактів: будівельних, монтажних, суднобудівних тощо. І це стосується країн Заходу: Німеччини, Бельгії, Австрії, Франції, куди вони відправляють своїх працівників виконувати укладені контракти. Саме це великою мірою впливає як на рівень, так і якість цієї міграції.

Поляки, і це залишається без змін, найбільше заробляють у своїх західних сусідів. Робота в Німеччині і німецька зарплата надалі залишаються дуже привабливими, – наголошує авторка доповіді Euro Tax Анна Ринєвич.

А.Р.: Упродовж року поляки заробили в цій країні понад 32 мільярди злотих (майже 7,5 мільярда євро). Друга за чергою була Велика Британія, далі Ірландія, а згодом Голландія. Згідно наших даних, робота за кордоном все ще залишається дуже привабливою перспективою, бо вже не йдеться лише про більші заробітки, тільки про більші можливості професійного розвитку, а це для багатьох поляків стає вирішальним чинником, який спонукує їх до виїзду.

І хоч директива Євросоюзу щодо делегованих працівників змінює умови функціонування працівників польських фірм на Заході, та все-таки попит на роботу спеціалістів у ЄС залишається величезним. А отже, навіть після введених змін, поляки добре собі радять, – переконує президент групи Euro-Tax.pl Адам Повєртовський.

А.П.: Найчастіше, на жаль, усе відбувається так, що польські фірми змушені реєструвати свої філії за кордоном, і там приймати на роботу своїх працівників. Натомість, що стосується заробітків, найбільші вони там, куди виїжджає найбільше спеціалістів. Наприклад, якщо ми маємо польські фірми, які виконують контракти на австрійському ринку (на котрому, до речі, переважають делеговані працівники), то там є й найбільші заробітки. І незважаючи на те, що за кордоном поляки працюють за мінімальними ставками, їх обов’язують такі ж ставки, як мешканців даної країни. Для прикладу, некваліфікований робітник у Німеччині отримує приблизно 10 євро на годину, електрик, натомість, має галузевий договір і заробляє 15-16 євро на годину. Тобто, чим більше спеціалістів виїжджає, тим більші в них заробітки. Це ми бачимо, зокрема, на прикладі Австрії, де 9 тисяч злотих, майже 2100 євро, – це середня зарплата тамтешніх працівників.

І саме в Австрії є найбільші заробітки серед усіх країн ЄС, які досліджувала компанія Euro Tax. В Ірландії, наприклад, середня зарплата поляків становила приблизно 2000 євро. Але уточню, що всі ці суми про які говоримо, це зарплати брутто, що вказуються в трудових та цивільно-правових договорах, і з яких щомісяця виконуються відрахування, як податоку так і внеску на соціальне та медичне страхування. У Німеччині і Великобританії, заробляють, приблизно, так само, більш-менш 1800 євро – вказує авторка звіту про заробітки поляків за кордоном Анна Ринєвич.

-А.Р.: А в усій нашій діяльності в країнах Європейського Союзу, тобто протягом 14-ти років нашої присутності в цих структурах поляки заробили понад один більйон 183 мільярди злотих, тобто це справді таки імпозантна сума.

Минулого року найбільше трудових мігрантів з Польщі працювало у Великобританії, Німеччині, Голландії та Іраландії. І висновок тут один, що, поки що, надалі, у наших західних сусідів фізичний працівник заробляє стільки, скільки над Віслою отримує спеціаліст.

Л.І.