Помер відомий американський історик та радянознавець Річард Пайпс
http://external.polskieradio.pl/files/6d833673-5def-4e05-845c-2bfb6cf18f75.file

Помер відомий американський історик та радянознавець Річард Пайпс

Він був одним з найвідоміших світових дослідників Росії та Радянського Союзу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У віці 94 років помер відомий американський історик, радянознавець, автор декількох праць з історії СРСР та Росії. Під час Холодної війни він очолював так звану команду Б при президенті США – групу експертів, що разом з ЦРУ аналізувала політичні та військові цілі в Радянському Союзі. Пайпс був теж, зокрема, членом ради з національної безпеки США.

Річард Пайпс народився у місті Цєшин в асимільованій єврейській родині. Його батько працював дипломатом у польській дипломатичній службі. У жовтні 1939 року Пайпс з родиною мусив тікати з окупованої нацистами Польщі. У 1940 році він опинився у США, а в 1943 році отримав американське громадянство. Учений вивчав історію у Гарвардському університеті, а потім почав наукову кар’єру у цьому виші.

Річард Пайпс є автором приблизно 20 книжок. У Польщі вийшли друком, зокрема «Росія царів», «Російська революція», «Власність та свобода», «Росія, комунізм, світ» і «Я жив. Спогади незалежного».

Професор Річард Пайпс відіграв важливу роль у світі політики. На початку 1980-их років майже 60-річний учений був радником президента Рональда Рейгана з питань Східної Європи та Радянського Союзу. У перші декілька місяців воєнного стану у Польщі він грав першочергову роль у всіх діях адміністрації Рейгана щодо Польщі та СРСР, писав документи та тексти виступів, відстоював збереження жорсткого курсу щодо Москви.

У Гарвардському університеті аж до 1996 року, коли він вийшов на пенсію, Пайпс читав лекції з найновішої історії та політології, пов’язані з минулим Росії 19-20 століття та Центрально-Східної Європи після Другої світової війни.

Річард Пайпс був членом Американсько-польської консультативної ради. Він отримав ступінь почесного доктора Сілезького, Щецінського та Варшавського університетів. У 1994 році історик став почесним громадянином міста Цєшин. Його нагороджено Командорським хрестом ордену «За заслуги» Республіки Польща.