Прем’єр Польщі: Немає підстав для перенесення виборів президента
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький і міністр здоров’я Лукаш Шумовський під час спільної відеоконференції у вівторок Foto: PAP/Mateusz Marek

Прем’єр Польщі: Немає підстав для перенесення виборів президента

Польська влада вважає, що нині підстав для перенесення виборів президента Польщі або введення надзвичайного стану у країні немає. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Підстав, аби вибори президента або випускні іспити не відбулися у заплановані терміни, немає. На цьому у вівторок під час відеоконференції наголосив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький. Він висловив переконання, що після Великодня (за західним календарем – 12 квітня – ред.) можливим буде повернення до праці.

Очільник польського уряду зауважив, що «напевно, нічого не буде таким, як до коронавірусу» і поки вакцина не буде доступна, «нам доведеться бути дуже обережними щодо такої поведінки, яка раніше була природньою».

Нагадаємо, у вівторок прем’єр-міністр Моравєцький сповістив про введення у Польщі нових обмежень і заборон, пов’язаних з епідемією коронавірусу. Серед іншого, наприклад, пересуватися дозволено у не більш ніж двоособових групах, за винятком сімей.

Також віце-прем’єр-міністр Яцек Сасін заявив у середу, що нині немає підстав для скасування або перенесення президентських виборів, а також для введення надзвичайного стану у Польщі. За його словами, все свідчить про те, що вибори президента Польщі відбудуться. Він додав, що держава повинна зменшити ризик зараження під час голосування.

Віце-прем’єр-міністр у середу в ефірі радіо Zet на запитання, що має статися для запровадження у Польщі надзвичайної ситуації, відповів: «Мають бути обставини, за яких ми вважатимемо, що чинні правові основи не працюють. Наразі я не можу уявити собі такої ситуації». За словами Сасіна, видно, що нинішній перелік заходів є достатнім.

Яцек Сасін зазначив, що сьогодні є стан епідемії, але вона невдовзі закінчиться і потрібно буде зіткнутися з дуже важкою економічною ситуацією та багатьма наслідками дій, що нині вживаються.

Також заступник голови Канцелярії президента Польщі Павел Муха підкреслив, що Конституція не передбачає простої зміни дати президентських виборів. За його словами, основний закон обмежує можливість перенесення дати виборів. Посадовець додав, що зміна виборчого календаря можлива тільки після зміни Конституції або введення надзвичайного стану.

Міністр Павел Муха наголосив, що найближчі тижні будуть ключовими для зменшення захворюваності. Він зауважив, що до запланованого терміну голосування (10 травня – ред.) є ще багато часу.  

Крім того, у середу речник Європейської комісії Крістіан Віґанд повідомив, що кожна країна Європейського Союзу сама повинна приймати рішення про дотримання або ж перенесення запланованих виборів у зв’язку з епідемією коронавірусу.

Водночас, за найновішим дослідженням IBRiS, що опублікувало видання «Rzeczpospolita», абсолютна більшість анкетованих поляків вважає, що вибори не повинні відбутися у визначений термін. За інформацією газети, голосування у неділю 10 травня не хоче аж понад 72 відсотки опитаних, з них 57 відсотків рішуче не хоче. Натомість вчасного проведення виборів президента Польщі хоче понад 20 відсотків анкетованих поляків.

На перенесенні виборів президента Польщі наполягає уся опозиція.

PAP, IAR/Т.А.