Прем’єри Польщі і України обговорили «Північний потік 2»
Денис Шмигаль та Матеуш Моравєцький. Карпач, 9 вересня 2021 року PAP/Art Service 2

Прем’єри Польщі і України обговорили «Північний потік 2»

Прем’єри Польщі та України також обговорили ситуацію на польсько-білоруському кордоні та можливі кроки режиму Лукашенка щодо України. «Ми намагаємося координувати спільні дії для гарантування безпеки наших громадян», – заявив Матеуш Моравєцький. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Енергетична безпека стала однією з головних тем зустрічі очільників урядів Польщі і України. Прем’єри Матеуш Моравєцький і Денис Шмигаль зустрілися при нагоді Економічного форуму в Карпачі.

Прем’єр Матеуш Моравєцький заявив, що газопровід «Північний потік 2» – це форма співпраці між Росією та Німеччиною, що призведе до зменшення ролі транзиту газу Україною та Польщею. Очільник польського уряду нагадав також, що в середині липня Суд Європейського Союзу оголосив вигідне для Польщі рішення щодо газопроводу «OPAL», суходільного відгалуження «Північного потоку 2». Відповідно до цього вироку, «Ґазпром» може використовувати щонайбільше половину пропускних потужностей «OPAL»:

«Наші виграні спори з Німеччиною в Суді Європейського Союзу щодо газопроводу “OPAL”, де факто, зробили неможливою монополізацію транзиту газу “Ґазпромом”, Росією. Це добрі рішення. Це такі рішення нам дозволять спільно розробити механізми збереження стратегії Польщі як газового хабу, я маю на увазі балтійський газопровід, подальший розвиток Свіноустя, а найближчими роками плаваючий газопровід у Пуцькій затоці, інтерконектори і наш місцевий видобуток».

Прем’єри Польщі та України також обговорили ситуацію на польсько-білоруському кордоні та можливі кроки режиму Лукашенка щодо України. «Ми намагаємося координувати спільні дії для гарантування безпеки наших громадян», – заявив Матеуш Моравєцький.

IAR/А.М.