Президент Польщі отримав найвищу державну нагороду Латвії
http://external.polskieradio.pl/files/02a42c8d-d1e7-4a17-84b7-b7a4159f67fe.file

Президент Польщі отримав найвищу державну нагороду Латвії

Візит польського очільника Анджея Дуди пов’язаний, зокрема, зі святкуванням 100-річчя незалежності Латвії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Анджей Дуда та його дружина Аґата Корнгаузер-Дуда прибули з офіційним візитом до Латвії. Польського державного очільника нагороджено Орденом Трьох зірок з ланцюгом найвищої першої категорії.

«Це найбільша, найважливіша нагорода, яку надає латвійська держава», – звернула увагу представниця Посольства Польщі в Ризі Кристина Борковська. Це відзначення відновили 1994 року. Коли Латвія проголосила незалежність від СРСР, вирішено використати довоєнний символ незалежної латвійської держави. В минулому цю нагороду отримали президент Іґнаци Мосціцький (1929 року) та президент Алєксандер Кваснєвський (1997 року). Орден Трьох зірок має вигляд мальтійського хреста з трьома зірками, що символізують регіони Латвії – Лівонію, Латгалію та Семигалію. Ці символи є також на Монументі Свободи в Ризі.

Глава кабінету президента Кшиштоф Щерський звернув увагу, що Польщу та Латвію пов’язує чимало спільних політичних тем, які й обговорюються. Цих справ стосуються розмови президентів Польщі – Анжея Дуди і Латвії – Раймондаса Вейоніса: «Від безпеки і дискусії про присутність військ НАТО в нашому регіоні, до питань майбутнього Європи. Але також посиленої регіональної співпраці на осі північ-південь. Все, що є головними темами розмов політиків у євроатлантичному контексті, глобальна безпека, відносини Європа – Америка».

При нагоді свого візиту президент Анджей Дуда передасть подарунок Латвійській національній бібліотеці і зустрінеться з польськими підприємцями, які працюють у цій країні.

28 червня, разом з міністром національної оборони Маріушем Блащаком, глава Польщі відвідає солдатів з Польського військового контингенту в Адажі, що належить до складу Багатонаціональної бойової групи НАТО. Опісля заплановано зустріч з поляками в Латвії у Даугавпілсі.

Візит польського президента пов’язаний, зокрема, зі святкуванням 100-річчя незалежності Латвії. Латвія проголосила незалежність 18 листопада 1918 року.

IAR/Н.Б.