Президент Польщі зустрінеться з дипломатичним корпусом
Президент Польщі Анджей Дуда PAP/Piotr Nowak

Президент Польщі зустрінеться з дипломатичним корпусом

У понеділок увечері відбудеться новорічна зустріч президента Анджея Дуди та його дружини Аґати Корнгаузер-Дуди з представниками дипломатичного корпусу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Новорічна зустріч президента з акредитованими в Польщі дипломатами вже стала традицією. Головним моментом нинішньої події в Президентському палаці буде промова очільника держави, присвячена головним аспектам польської закордонної політики. Президент Анджей Дуда порушить декілька тем, зокрема висловиться про активність Польщі задля встановлення миру між державами, про НАТО як головну ланку трансатлантичних зв’язків, про економіку як мету дипломатії та про майбутнє Європейського Союзу.

Очільник кабінету президента Кшиштоф Щерський повідомив, що в своєму виступі Анджей Дуда підіб’є підсумки 2018 року в закордонній політиці і представить головні напрямки своєї дипломатичної активності цього року. За його словами, президент зазначить, що 2019 року припадає 100-річчя відродження польської дипломатії, бо саме 1919 року Польща встановила дипломатичні відносини з більшістю країн світу. «Цього року буде чимало подій, які стосуються сотих роковин укладення дипломатичних відносин з окремими країнами. Це буде свято польської дипломатії протягом усього року, а президент стане патроном багатьох пов’язаних із цим дій», – додав міністр Щерський.

2019 року Польща буде господарем заходів, пов’язаних з міжнародною ситуацією. Одна з них – це саміт так званого Берлінського процесу в Познані у липні (це ініціатива групи країн ЄС – Німеччини, Франції, Італії, Австрії, Словенії, Хорватії, Великої Британії), яка підтримує інтеграцію з Євроспільнотою шести країн регіону Західних Балкан – Сербії, Чорногорії, Косова, Македонії, Албанії та Боснії і Герцеговини.

Польща також буде співорганізаторкою, разом зі США, міністерської зустрічі, присвяченої становленню миру і безпеки на Близькому Сході, що відбудеться 13-14 лютого у Варшаві.

У нинішньому виступі президент Анджей Дуда згадає про історичні роковини, які припадають на найближчий рік, «і з них виводитиме головні напрямки дипломатії Польщі», – сказав міністр Щерський. Наприклад, йдеться про 80-річчя від спалаху Другої світової війни. Президент висловиться про майбутнє Європейського Союзу, звертаючись до 450-річчя Люблінської унії.

Президент порушить також питання безпеки в контексті 20-річчя вступу Польщі в ряди НАТО і 70-річчя створення Північноатлантичного альянсу.

IAR,PAP/Н.Б.