Президенти Польщі і Латвії розмовляли про майбутній саміт НАТО
http://external.polskieradio.pl/files/d151925d-6260-4d4f-baad-5834bda20e65.file

Президенти Польщі і Латвії розмовляли про майбутній саміт НАТО

27 червня президент Польщі Анджей Дуда перебуває з візитом у Ризі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польський очільник прибув до Латвії, зокрема, у зв’язку зі святкуванням 100-річчя незалежності цієї країни. Розмова польського президента Анджея Дуди з латвійським президентом Раймондасом Вейонісом стосувалася безпеки в контексті саміту НАТО, який відбудеться в липні.

«Ми розмовляли про це в перспективі того, що вже обговорили у Варшаві на зустрічі Бухарестської дев’ятки, – що ми хочемо, аби на цьому саміті НАТО були прийняті рішення, чергові постанови, щоб він у якомусь сенсі став продовженням того, що вирішено в Уельсі, а опісля – у Варшаві. Нагадую, наслідком варшавського саміту є присутність сил Північноатлантичного альянсу в балтійських країнах, зокрема тут, у Латвії», – сказав президент Польщі Анджей Дуда. Політик нагадав, що в Латвії дисклокуються 160 солдатів і 15 танків з Польщі. Польський очільник подякував за дуже добре ставлення латвійської держави до поляків, які живуть у цій країні – «можливість користуватися громадянськими свободами та можливість вивчати польську мову, розвивати традиційну польську культуру, яку колись на ці землі принесли їхні прадіди».

Президент Латвії Раймондас Вейоніс висловив переконання, що візит польського президента зміцнить політичну та економічну співпрацю між обома країнами. Політик подякував за внесок Польщі в гарантування безпеки у регіоні: «Найважливішим питанням є безпека. Ми доцінюємо внесок Польщі в її забезпечення в балтійських країнах, в тому числі Латвії. Від 2017 року Польща є однією з країн, які піклуються про це. Польська авіація кілька разів брала участь в операціях, що стосувалися гарантування повітряної безпеки балтійських країн».

У Ризі Анджея Дуду удостоєно найвищої латвійської державної нагороди – Ордена Трьох зірок з ланцюгом, за його заслуги в сфері безпеки та оборони Латвії.

У програмі візиту – зустріч із польськими підприємцями, які працюють у Латвії.

28 червня, разом з міністром національної оборони Маріушем Блащаком, глава Польщі відвідає солдатів з Польського військового контингенту в Адажі, що належить до складу Багатонаціональної бойової групи НАТО. Опісля заплановано розмову з місцевими поляками у Даугавпілсі.

IAR/Н.Б.