Президенти США і Польщі підпишуть договір про посилення військової співпраці
Президент Анджей Дуда прибув до Вашингтону. 11.06.2019 PAP/Radek Pietruszka

Президенти США і Польщі підпишуть договір про посилення військової співпраці

Ще не відомо, чи наявність додаткових солдатів передбачає створення у Польщі постійної військової бази, чи вони перебуватимуть тут на ротаційній основі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Сполучені Штати посилюють свою військову присутність у Польщі. Це передбачено договором, що його сьогодні увечері (за польським часом) мають підписати у Білому домі президенти Дональд Трамп і Анджей Дуда. Ще не відомо, чи наявність додаткових солдатів передбачає створення у Польщі постійної військової бази, чи на взірець їхніх попередників вони перебуватимуть тут на ротаційній основі.

За даними американських дипломатів, перед 2015 роком американці мали у Польщі 250 солдатів. Відтоді число американських військових у Польщі збільшилося у 20 разів. Причиною того стали воєнні дії Росії в Україні і пов’язана з цим загроза для Центрально-Східної Європи.

2016 року, згідно з рішенням НАТО, до Польщі мала прибути 1 тисяча солдатів, серед яких більшість становили американці. Додатково присутній на саміті Північноатлантичного альянсу у Варшаві тогочасний президент Барак Обама пообіцяв передислокувати до Європи 4-тисячну бронетанкову бригаду швидкого реагування. «Сполучені Штати будуть провідною державою у Польщі і надішлють сюди батальйон солдатів. Більше того, додаткова американська бронетанкова бригада переміщатиметься Європою і до її складу входитимуть додаткові 4 тисячі солдатів», – заявив 2016 року у Варшаві Барак Обама.

Восени минулого року президенти Польщі і Сполучених Штатів Америки підписали у Білому домі загальну декларацію про співпрацю, у тому числі у сфері оборони. І, власне, наслідком цієї декларації є теперішній договір про посилення військової присутності у Польщі.

Польські вояки близько співпрацюють з американцями з 2003 року, коли польський армійський контингент вирушив до Іраку, а згодом до Афганістану. Американськими солдатами, котрі найчастіше співпрацюють з поляками на місіях, є військовослужбовці з Національної гвардії у штаті Іллінойс.

IAR/А.М.