Про польську еміграцію: у цій країні поляки отримують найвищі зарплати
http://hubs.ua/wp-content/uploads/2017/01/Emigratsiya-640x360.jpg

Про польську еміграцію: у цій країні поляки отримують найвищі зарплати

З року в рік хвиля економічної еміграції зростає. У Польщі мінімальна заробітна плата складає 2 100 злотих. Місячна мінімальна заробітна плата в 2019 році складе 2 250 злотих брутто. Після виплати податків і зборів, на руки працівник отримає близько 1700 злотих нетто. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

З січня 2019 року, погодинна ставка складе 14,90 злотих замість вже звичних 13,70 злотих. Збільшення мінімальної заробітної плати впливає на значну кількість виплат, в першу чергу, на соціальну допомогу. Крім цього, торкається доплати за нічну роботу, винагороди за вимушений простій виробництва, відшкодування через хворобу тощо.

Для іноземців, що працюють у Польщі, збільшення мінімуму оплати праці підвищить мінімальний дохід, який потрібно буде показати під час оформлення карти побиту й дозволу на перебування в країні членів сім’ї.

Мінімальна заробітна плата також впливає на суму так званого «малого ZUS», тобто на пільгові внески обов’язкового соцзабезпечення, які можуть виплачувати приватні підприємці протягом перших двох років ведення бізнесу.

На Заході можна заробити у три рази більше, ніж у Польщі. Середній заробіток поляків за кордоном — 7,7 тис. злотих і що важливо цілий час зростає. Тільки минулого року поляки в ЄС заробили понад 136,5 млрд. злотих.

А де ж платять найкраще?

Австрія — відносно рідкісний, але надзвичайно вигідний трудовий напрямок у поляків для поїздок за кордон. У цій європейській країні середні заробітки громадян Польщі складають майже 9000 злотих щомісяця (брутто).

Компанія Euro-Tax.pl зібрала такі дані про минулий рік. Роком раніше було 9,7 тисяч злотих.

За Австрією “крокує” Ірландія та Велика Британія. Там вихідці з Польщі можуть отримати, відповідно, 8,6 і 7,8 тис злотих брутто. Ці суми швидко ростуть, тому що, як пояснив в інтерв’ю Rzeczpospolita Адам Повітовський, голова Євро-Taksu, більшість осіб, які працюють там — це фахівці і експерти, направлені на роботу національними компаніями.

Скільки прибутку вертається до Польщі?

У свою чергу, польські гастарбайтери в Німеччині заробляють буквально трохи менше, ніж у Великобританії. Однак, їх кількість там досягає майже 700 000 чоловік. У 2017 році вони заробили на німецькому ринку понад 32,6 млрд. злотих.

У 2017 році громадяни Польщі переказали на рахунки в Польщі суму, що еквівалентна 16,3 млрд злотих — це близько на 100 млн злотих менше, ніж роком раніше. Так, схоже, що вони заселяються “на стале” на Заході.

Адам Повітовський також додає, що хвиля економічної еміграції явно зростає. Молодь переважно виїжджає за кордон. Не дивно, адже у Польщі середня зарплата в 2017 році коливалася на рівні близько 2,8 тисяч злотих на руки.

Джерело: Euro-Tax.pl