Рабство по-польськи. Водії з України скаржаться на умови праці в польських компаніях
https://s2.15min.lt/images/photos/2015/07/02/original/france-port-protest-0b467-5595329a9db10.jpg

Рабство по-польськи. Водії з України скаржаться на умови праці в польських компаніях

Вони змушені працювати на межі закону, здорового глузду й, перш за все, безпеки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Вони змушені працювати на межі закону, здорового глузду й, перш за все, безпеки. Без сну і відпочинку часто на несправних автомобілях вони працюють по кілька діб поспіль. Але навіть за таких обставин високий дохід їм не гарантований – під приводом штрафів роботодавці часто несправедливо позбавляють їх зароблених в нелюдських умовах грошей. Водії з України розповіли журналістам, як насправді виглядає їхня робота в Польщі.

Інтерент видання wiadomosci.onet.pl опублікувало розповідь українського водія. Як і багато його співвітчизники, чоловік відгукнувся на оголошення й був прийнятий на посаду водія в Польщі. Його перший маршрут проходив країнами Західної Європі. “Ми рухалися нон-стоп, два дні і дві ночі. Один хлопець так їхав три дні без сну. Спати не можна, тому що буде штраф. Вони ставляться до тебе як до раба. Раз підписав контракт, потрібно їхати. Таке ставлення, як у XVI столітті, – раби працюють на господаря”, – розповів журналістам українець.

Без сну і на несправній вантажівці чоловік проїхав ще кілька десятків годин. Йому постійно дзвонив начальник. “Найскладніший маршрут був з Бремена в Італію. Це близько 1700 км. Я чув весь час: швидше, швидше! Експедитор сказав мені: «Якщо тебе не влаштовує, їдь назад в Україну, нам не потрібні такі водії”, – ділиться оповідач.

Також він поскаржився, що навіть якщо затримка відбувалася не з вини водія, а наприклад, через корок або ремонт дороги, господарі все одно виставляли штрафи від тисячі злотих і вище, нібито за “порушення” контракту.

Слова українця підтвердили й інші водії, з якими поспілкувалися журналісти. Подібні скарги стосуються не якоїсь однієї компанії, на жаль, це часте явище в Польщі. При цьому, встановлення щоденної норми, яку повинні відпрацювати водії, взагалі протизаконне й цього пункту не повинно бути в контрактах, тому що це порушує чинне законодавство.

Як повідомляють журналісти видання, їм не вдалося поспілкуватися з представниками компанії, в якій працював герой їхнього репортажу. Проте, вони встановили, що цю фірму вже перевірила Державна інспекція праці. В результаті були виявлені факти незаконного працевлаштування іноземців та виплати їм заниженої зарплати. Також було підтверджено випадки порушень правил безпеки праці водіїв.