Рекорд: Польща витратить на модернізацію армії 185 млрд злотих

Рекорд: Польща витратить на модернізацію армії 185 млрд злотих

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив про підписання плану військової модернізації, відповідно до якого країна витратить 185 мільярдів злотих ($49 млрд) на нову зброю і військову техніку до 2026 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Відповідний план був опублікований напередодні на сайті уряду країни. Фінансові вкладення в оборону названі в ньому «рекордними».

У Польщі хочуть збільшити чисельність армії 

«Ми рішуче і ефективно змінимо вигляд польської армії, оснастимо її сучасною технікою. Збільшення особового складу — це теж мета, яку я поставив перед собою», — цитує міністра сайт уряду.

Міністр зазначив, що кошти підуть на зміцнення східного флангу країни. За його словами, зміцнення цього флангу сприяє безпеці не тільки польського регіону, але і всіх союзників по НАТО. Він також передбачає закупівлю 32 літаків п’ятого покоління.

Польща в рамках затвердженого плану хоче замінити застарілі радянські літаки Су-22 і МіГ-29. Відзначимо, що прийнятими на озброєння винищувачами п’ятого покоління у всьому світі є лише американські F-22 Raptor, F-35A/B і китайський J-20.

В рамках військової модернізації також заплановані закупівлі систем протиповітряної оборони ближньої дії, бойових вертольотів, систем кібербезпеки і нових підводних човнів.

На 2019 рік Міністерство оборони Польщі отримало бюджет в розмірі 44,7 млрд злотих, що на 9% більше, ніж роком раніше.

Нагадаємо, що влада Польщі планує  закупити у Сполучених Штатів 20 ракетних установок HIMARS на загальну суму 414 мільйонів доларів. Відповідну угоду між урядами Польщі та США було підписано у Варшаві за участю президента Польщі Анджея Дуди і віце-президента США Майка Пенса.