Рекорд у Вроцлаві - рідкісну польську банкноту продано за ціною "Audi А6" (фото)

Рекорд у Вроцлаві – рідкісну польську банкноту продано за ціною “Audi А6” (фото)

Банкнота номіналом 500 злотих з 1794 року є однією з рідкісних національних банкнот, тому колекціонери не були здивовані перебігом аукціону: з  ціни 120 тисяч злотих ставка швидко збільшилася ще на 100 тисяч. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

220 000 зл., продано! Унікальну польську банкноту продано на аукціоні  у Вроцлаві, що відбувся минулого тижня. Нумізматичний салон Матеуша Войцицького коментує лот гаряче: паперові гроші 18 століття з таким низьким тиражем — сенсація у колі колекціонерів світу.

Перш ніж колекціонери світу добре ознайомилися з рідкісним екземпляром музею, цей лот пішов “під молоток”. Початкова ціна рожевих 100 злотих з часів повстання Костюшки становила 11,5 тисяч злотих, даючи передчуття суперництва. Якщо на ринку монет ключове значення для грошей — це бездоганний стан збереження, то у випадку грошей, надрукованих на нестабільному папері, ця умова не є ключовою, оскільки придбання банкноти подібного номіналу на ринку нумізматики межує з магією.

Рідкісні 500 злотих з 1794 року з написом та водяним знаком випущено в тиражі всього лише 500 штук. — Водяний знак добре видно на проданій банкноті — його помітно не на кожній банкноті, що знижує ймовірність знайти схожу позицію на ринку.

— Цей рекорд здивував навіть нас”, — говорить Матеуш Войчицький. — Ми не очікували, що на нашому аукціоні піднімемо планку так високо. 200 000 польських злотих за лот — нереальний поріг, такого не було протягом багатьох років”, — додає Матеуш Войчицький.

Найбільші в Польщі нумізматичні аукціони проходять у Варшаві. Хоча столиця є дуже стійким центром для колекціонерів, Вроцлав залишається містом з величезною нумізматичною традицією. Саме тут у 1949 році почала свою діяльність перша нумізматична асоціація в Польщі, заснована професорами зі Львова. Це була також Вроцлавська фондова біржа протягом тривалого часу — особливо в 90-х — була найбільшим центром колекціонерів на національній карті, тим більше, що в той час не було універсального доступу до Інтернету”, — додає Войчицький.

Джерело: Alternatywne.pl