Річниця заснування першого концтабору

Річниця заснування першого концтабору

86 років тому в Дахау біля Мюнхена створений перший німецький концтабір. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

86 років тому, 22 березня 1993 року в Дахау біля Мюнхена був заснований перший німецький концтабір, який був створений за наказом Генріха Гіммлера для ізоляції політичних супротивників нацистського режиму, духовенства та євреїв. Він повинен був стати зразком для наступних таборів і так звана «школа насильства». Спочатку це місце мало функцію політичного табору, однак пізніше стало місцем винищення. До 1945 року понад 200 тисяч людей різних національностей з усього Третього Рейху пройшло через табір. За даними музею Дахау померло понад 41 тисяч осіб. У квітні концтабір в Дахау звільнила американська армія, солдати визволили близько 67 тисяч ув’язнених.

Табір став місцем страти, особливо для польського духовенства. Ув’язнені були змушені до руйнівної роботи на торфовищах. На них виконувались кримінальні псевдомедичні експерименти. Священикам було заборонено відправляти месу, молитися і мати з собою будь-який об’єкт поклоніння. Всього в Дахау загинуло 868 священиків поляків, тобто 90% від загальної кількості священиків, які загинули під час 2 світової війни в Західній Європі. Визволення дочекались 856 представників духовенства.

Табір був звільнений лише за кілька годин до запланованої ліквідації. Врятовано близько 67 тисяч людей, із них 33 тисяч з головного табору. У 1984 році місце колишнього німецького винищувального табору в Дахау увійшло до списку особливо охоронюваних об’єктів ЮНЕСКО.

IAR/Д.К.