Ріст мінімальної заробітної плати в Польщі в 2019 році. Як він вплине на іноземців?
https://i2.wp.com/realno.te.ua/wp-content/uploads/2018/02/15115_w_647.jpg?ssl=1

Ріст мінімальної заробітної плати в Польщі в 2019 році. Як він вплине на іноземців?

2 220 злотих брутто – стільки становитиме мінімальна зарплата в наступному році. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

2 220 злотих брутто – стільки становитиме мінімальна зарплата в наступному році. Це на 120 злотих більше, ніж зараз. Скільки тоді буде мінімальна заробітна плата (нетто), якими будуть ставки в 2019 році, хто виграє від збільшення мінімальної заробітної плати і чи потрібно зі зміною зарплати підписувати новий контракт?
Як стало відомо з посиланням на money.pl, з січня 2019 року, погодинна ставка складе 14,50 злотих замість вже звичних 13,70 злотих. Це менше, ніж пропонувала міністр Ельжбіета Рафальська (Elżbieta Rafalska). З нею не погодилося Міністерство фінансів. Нагадаємо, що мова йшла про підвищення мінімальної заробітної плати до 2 тисяч 250 злотих.
У міністерстві фінансів пояснили, що більш висока ставка надмірно обтяжить державний бюджет.
Збільшення мінімальної заробітної плати впливає на значну кількість виплат, в першу чергу, на соціальну допомогу. Крім цього, торкається доплати за нічну роботу, винагороди за вимушений простій виробництва, відшкодування через хворобу тощо.
Для іноземців, що працюють у Польщі, збільшення мінімуму оплати праці підвищить мінімальний дохід, який потрібно буде показати під час оформлення карти побиту й дозволу на перебування в країні членів сім’ї.
Мінімальна заробітна плата також впливає на суму так званого «малого ZUS», тобто на пільгові внески обов’язкового соцзабезпечення, які можуть виплачувати приватні підприємці протягом перших двох років ведення бізнесу.
Місячна мінімальна заробітна плата в 2019 році складе 2 220 злотих брутто. Після виплати податків і зборів, на руки працівник отримає близько 1613 злотих нетто.
З іншого боку, якщо ставка брутто в годину становить 14,7 злотих, то працівник може розраховувати на 12 злотих за умову підряду і 9 злотих за умову доручення.

Мінімальна заробітна плата – доплати в нічний час 2019 р

Як зазначено в ст. 151 Трудового кодексу, кожен, хто працює вночі, тобто між 22:00 і 7:00, може розраховувати на доплату до зарплати в розмірі 20% від погодинної ставки від мінімальної заробітної плати. Це означає доплату до кожній годині роботи в нічний час в розмірі від 2,5 до 2,7 злотих (в залежності від кількості робочих днів у даному місяці).

Мінімальна зарплата 2019 – робота на півставки (неповний робочий день)

У разі неповної зайнятості (1/2, 1/4 ставки тощо) Мінімальна заробітна плата буде розраховуватися пропорційно. Так, наприклад, якщо працівник зайнятий неповний робочий день, наприклад, на півставки, заробітна плата, яку він отримає в 2019 році, складе 1110 злотих брутто, що буде відповідати половині встановленої мінімальної заробітної плати.

Збільшення мінімальної заробітної плати – потрібно підписувати новий контракт?

Роботодавець не зобов’язаний укладати з працівником новий контракт про роботу в зв’язку з ростом мінімальної заробітної плати. Тому, якщо загальна сума винагороди працівника за цей місяць не менше встановленого законом мінімуму, роботодавець вже виконує зобов’язання по виплаті мінімальної заробітної плати без підписання нового контракту.
Для іноземців, що працюють в Польщі на підставі карт і дозволів воєводи, підвищення заробітної плати не спричинить додаткових оформлень в ужондах. Тобто, доносити повідомлення про зміну винагородження праці в бік збільшення, не потрібно. Також роботодавець не зобов’язаний перепідписувати новий договір, підвищення оплати праці можна буде оформити підписанням доповнення до контракту (aneksu do umowy).