Робота в Польщі: які спеціальності найбільш бажані та на яку зарплату розраховувати українцям?
https://www.yavp.pl/images/stories/images/articles/d17a47c7058077c891b07166295cb2dbd4b33c12.jpg

Робота в Польщі: які спеціальності найбільш бажані та на яку зарплату розраховувати українцям?

Кваліфіковані робітники стали найбільш бажаними фахівцями, їх критично не вистачає в Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Кваліфіковані робітники стали найбільш бажаними фахівцями, їх критично не вистачає в Польщі. Людям з дипломом і досвідом зварника, електрика, механіка, сантехніка і муляри знайти роботу з гідним заробітком найлегше. Про це з посиланням на дослідження ManpowerGroup повідомляє YAVP.PL.

Також у фаворитах водії та оператори виробничої лінії, останні, до речі, обігнали по рейтингу навіть фахівців з дипломом інженера.

Далі в списку найбільш розшукуваних – працівники громадського харчування та готельного бізнесу, торгові представники, технічні фахівці, бухгалтери та представники сфери інформаційних технологій.

У цілому більше половини польських фірм (51%) скаржаться на проблеми з набором персоналу. Ситуація, в порівнянні з минулим роком, погіршилася на 6 пунктів (у 2017 році цей показник дорівнював 45%).

У той же час, чимало українців в Польщі вказують на проблеми з пошуком хорошої роботи. Чому?

Недостатній рівень володіння польською мовою

“Основна маса українців приїжджає без будь-якого рівня володіння польською мовою” – говорить Олександр Шинкарук, фахівець агентства з набору персонала в Польщі. “Яким би гарним фахівцем ця людина не була, їй потрібен час, щоб увійти в курс справи, переорієнтуватися на потреби саме цього виробництва. Без володіння польською цей процес триватиме довше і вимагає участі додаткових фахівців, тому багато хто стикається з мінімальною пропозицією по зарплаті – 2 тис 100 злотих брутто на місяць “- розповідає Олександр.

Важливий фактор – ступінь адаптації на польському ринку праці

Ще один фактор, який впливає на успішний пошук роботи серед іноземних трудових мігрантів в Польщі, пов’язаний з легалізацією в країні.

За даними Головного статистичного управління Польщі, середня заробітна плата брутто (до сплати податків) становить 5 тис злотих в транспортній сфері, 3 тис 519 злотих в промисловості (наприклад, оператор обладнання), 3 тис 427 – кваліфікований робітник виробничої лінії. Але на практиці виходить, що українці заробляють менше.

“Рідко кому вдається отримувати зарплату, рівну середній по галузі, одразу після переїзду з України до Польщі” – коментує Олександр. “Роботодавцю важливо, щоб працівник з України мав запас часу, коли він може легально перебувати й працювати в Польщі. Поки людина увійде в курс справи, поки призвичаїться виконувати свою роботу не на рівні новачка, три місяці біометрії закінчуються, потрібно виїжджати, а на місце, що звільнилося, власник буде шукати іншого працівника. Все це спричиняє значні витрати грошей і часу”.

Проте Олександр упевнений, що ситуація змінюється просто на очах. “Українців приїжджає все більше, а кількість незакритих вакансій не зменшується. Зростає число людей, які вже не перший раз приїжджають в країну, мають досвід, знають мову. Для них пропозиції із зарплати виглядають інакше. У цьому випадку роботодавці не несуть збитки через необхідність навчати людину з нуля. Та й самі українці стають більш розбірливими, знають, як краще зробити, щоб праця не постраждала через проблеми з документами, знають, з якими роботодавцями та на яких умовах працювати. Я думаю, що незабаром, говорячи про працівників з України, ми будемо мати на увазі середню винагороду по галузі, а не мінімальну, як це часто трапляється зараз”.