Росія має повернути Польщі уламки Ту-154
http://external.polskieradio.pl/files/2247cf1b-079c-43a4-9379-8dc9f7a25688.file

Росія має повернути Польщі уламки Ту-154

Юридична комісія і прав людини закликає Росію повернути Польщі уламки літака Ту-154. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Літак розбився 10 квітня 2010 року неподалік Смоленська. Загинуло 96 осіб, у тому президент країни Лєх Качинський із дружиною. У документі зазначається, що постійна відмова Москви є порушенням закону.

«Вісім років після аварії Росія надалі має в своєму розпоряджені літак, чорні скриньки з оригінальними записами даних польоту та іншими речовими доказами (…) Польща вже багато років тисне, щоб уламки і всі оригінальні матеріали були повернуті» – наголошено в доповіді.

Автором проголосованого документа є Пітер Омтзігт з Європейської народної партії. Робота над резолюцією тривала кілька років

Документ закликає Москву передати Польщі уламки літака без подальших затримок, у тісному співробітництві з польськими експертами та таким чином, щоб це не призвело до подальшого погіршення стану потенційних доказів. Закликає теж Москву зупинити подальші дії в місці аварії, які можна було б вважати оскверненням цього місця з огляду на його велике емоційне значення для багатьох поляків.

10 квітня 2010 року неподалік летовища «Сєвєрний», що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 із 96 особами на борту. Польська делегація прямувала на урочистість із нагоди 70-тої річниці Катинського злочину.

РАР/Л.І.