Розпочалося Національне читання за участі президентської пари (оновлено)
Президент Анджей Дуда і його дружина Аґата Корнгаузер-Дуда. Варшава, 4 вересня 2021PAP/Radek Pietruszka

Розпочалося Національне читання за участі президентської пари (оновлено)

Президент Анджей Дуда і його дружина Аґата Корнгаузер-Дуда прочитали початок цієї драми, після чого на сцену вийшли актори. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

4 вересня у столичному Саксонському саду президентська пара розпочала 10 Національне читання. Цього року предметом читання є «Моральність пані Дульської» авторства Ґабріелі Запольської.

Дружина президента Аґата Корнгаузер-Дуда сказала, що «Моральність пані Дульської» не втрачає своєї актуальності:

«Ґабріеля Запольська із вродженим сатиричним талантом, за допомогою гіркої іронії та завдяки комізму, власне кажучи, викриває моральність міщанства початку ХХ століття. Цей твір містить також універсальний моральний зміст, що заради правди наказує засудити зло і несправедливість».

Президент Анджей Дуда зазначив, натомість, що «Моральність пані Дульської» – це історія людей:

«Може тому, власне, що так цілісно описує певні типи людини, певні типи характеру, способу поведінки, буття, (завдяки чому – ред.) її можна переносити з одного місця на друге. Була краківська версія, була львівська, режисер зробив варшавську версію. Її можна перенести у будь-яке місце».

Президент Анджей Дуда і його дружина Аґата Корнгаузер-Дуда прочитали початок цієї драми, після чого на сцену вийшли актори.

Польське радіо є медіапартнером цієї події. Режисером є директор Театру Польського радіо Януш Кукула. На сцені в Саксонському саду виступає кільканадцять акторів. Головну героїню грають три акторки – Ґражина Барщевська, Едита Юнґовська та Анна Дерешовська.

Подію транслюють канали Польського радіо: перший акт – «Єдинка», другий – «Двуйка», а третій – «Труйка». Повністю за Національним читанням можна спостерігати на YouTube-каналі Польського радіо і на сайті narodoweczytanie.polskieradio.pl.

Цього року Національне читання відбувається у 3500 населених пунктів.

IAR/А.М.