Сенат Польщі визнав російську владу терористичним режимом
Фото: Łukasz Kamiński / Kancelaria Senatu

Сенат Польщі визнав російську владу терористичним режимом

26 жовтня Сенат Республіки Польща ухвалив резолюцію, згідно з якою він засуджує російську владу та визнає її терористичним режимом. Резолюцію прийняли одноголосно. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

У середу 26 жовтня Сенат – верхня палата польського парламенту – одноголосно, 85 голосами, ухвалив резолюцію про визнання влади Російської Федерації терористичним режимом. «Сенат рішуче засуджує російську агресію та закликає всі країни, які підтримують мир, демократію та права людини, визнати владу Російської Федерації терористичним режимом», – йдеться в резолюції.

В резолюції сенатори також нагадали, що 24 лютого 2022 року збройні сили РФ розв’язали жорстоку війну проти України з єдиною метою – стерти цю країну з політичної карти світу та знищити українську націю. Натомість боротьбу українців вони назвали героїчною та такою, яка викликає захоплення всього світу. «Сьогодні Україна є найважливішим місцем, яке захищає демократію та свободу», – заявили в Сенаті.

В тексті резолюції також згадуються військові злочини російської армії, яка тероризує мешканців українських міст, атакуючи цивільні об’єкти, піддає тортурам як військових, так і цивільних, силою вивозить українських дітей на територію Росії.

«Бандити в російській формі на окупованих територіях піддають тортурам та вбивають військовополонених та цивільних. Викрадають українських дітей, щоб виховати їх вірними слугами режиму. Вивозять, переселяють та відправляють в заслання у віддалені регіони Росії українських громадян <…> Всі ці акти державного тероризму ми знаємо зі сторінок історії. Європейці вірили, що вже ніколи їм не загрожуватиме геноцид та військові злочини. Тим часом Володимир Путін і його апарат насилля повернулись до жорстоких практик сталінського та гітлерівського режимів. Саме тому Росію необхідно перемогти та позбавити будь-якої можливості нести загрозу своїм сусідам», – читаємо уривок з резолюції.

Фото: Łukasz Kamiński / Kancelaria Senatu

Сенатори звертаються також до всієї міжнародної спільноти з закликом підтримувати діяльність Міжнародного кримінального суду, який розслідує російські військові злочини та висловлюють свою повагу всім тим інституціям, які займаються документуванням цих злочинів. 

Наприкінці резолюції сенатори дякують всім полькам та полякам, урядовим адміністраціям, місцевій владі, неурядовим організаціям та підприємцям за величезну допомогу, яку вони надають українцям після 24 лютого.

Нагадаємо, що 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила подібну резолюції, де визнавала російську владу терористичним режимом. Також, ще в травні 2022 року парламент Литви визнав Росію терористичною державою. 

А.В.

Джерело: senat.gov.pl