Щеплення без кордонів
http://external.polskieradio.pl/files/98613b7c-0588-4077-89d3-db7a97d2d2a4.file

Щеплення без кордонів

Незабаром може бути створений спільний для всього ЄС календар щеплень від інфекційних захворювань. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейська комісія розглядає можливість введення спільного для всього ЄС календаря щеплень від інфекційних захворювань, – пишуть Кляра Клінґер і Патриція Отто для часопису «Dziennik Gazeta Prawna».

Це одна з тих ідей, що покликані допомогти в боротьбі з поширенням кору. Лише цьогоріч зафіксовано 52 тис. випадків цього захворювання. В Польщі, однак, їх все ще небагато, хоча й так значно більше, ніж попередніми роками. Цього тижня з’явилося чергове вогнище, тепер вже у Варшаві – в редакції загальнопольської щоденної газети.

Спільний календар щеплень мав би не лише сприяти охороні здоров’я, але й вирішити проблеми з постачанням вакцини. Рішення про це Рада ЄС має ухвалити 7 грудня. Сьогодні, натомість, кожна країна самостійно вирішує, від яких інфекційних хвороб проводити вакцинацію.

Ізабель Де ла Мата, головна радниця з питань здоров’я в DG SANTE, під час з’їзду, присвяченого питанням громадського здоров’я, наголосила, що коли з’являються нові епідемії, Європейська комісія має більшу владу і можливості реагувати на поширення інфекції тоді, коли це стосується тварин, ніж людей.

Проте, на думку Павела Ґжесьовського, експерта з вакцинації в Центрі профілактичної медицини і реабілітації (Centrum Medycyny Zapobiegawczej i Rehabilitacji), введення спільного календаря щеплень для всієї Європи неможливе, бо є такі хвороби, що в одних країнах надалі становлять проблему, а в інших – просто відсутні, як, наприклад, туберкульоз. Натомість, загальноєвропейською проблемою є насамперед розповсюдження кору.

А.М.