Що буде з учнями під час загальнонаціонального страйку освітян у Польщі?

Що буде з учнями під час загальнонаціонального страйку освітян у Польщі?

Загальнонаціональний страйк освітян в Польщі запланований на 8 квітня і буде тривати два тижні. Чи вибухне протест і що в цей час буде з дітьми в школах? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Батьки по всій Польщі задаються питанням, що станеться з їхніми дітьми під час оголошеного страйку. Хоча вчителі отримали підтримку від багатьох інших професійних груп, а також від місцевих органів влади, і навіть від численних батьків (деякі ради батьків у школах приймали спеціальні резолюції, що підтримують вимоги мітингувальників), але досі невідомо, що станеться з дітьми.

У Варшаві міська влада навіть призначила спеціальний кризовий штаб у міській ратуші, який вже наказав керівництву усіх районів підготувати списки установ (культурних центрів, спортивних центрів та бібліотек), в яких учні зможуть залишитися на час страйку.

Портал rp.pl представив результати референдуму, представленого Союзом вчителів Польщі (Związek Nauczycielstwa Polskiego). За їх словами, 85% шкіл і дитячих садків приєдналися до колективного мітингу.

— Проведені референдуми освітян показали, що 85-90% працівників шкіл висловилися за страйк”, — сказав президент ZNP Славомир Броняж.

За даними Союзу вчителів Польщі страйк має стартувати вже через два тижні — 8 квітня, за два дні до іспитів в гімназії та за тиждень до іспитів випускників восьмого класу.

Очікується, що форма протесту триватиме до наступного повідомлення, тобто, поки уряд не погодиться підвищити оплату вчителів у розмірі 1000 злотих з компенсацією з січня 2019 року.

Цей постулат і сам страйк мають бути предметом позачергової сесії Ради соціального діалогу (Rady Dialogu Społecznego).