Схвалено проект бюджету ЄС на 2021–2027 роки
https://static.ukrinform.com/photos/2016_05/thumb_files/630_360_1462365899-2256.jpg

Схвалено проект бюджету ЄС на 2021–2027 роки

Буде менше грошей на політику згуртування та сільське господарства, проте скорочення не таке різке, як передбачалося. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейська комісія схвалила проект бюджету Євроспільноти на 2021–2027 роки, який становитиме майже 1,3 більйона (1012) євро. Будуть скорочення стосовно політики згуртування та сільського господарства, але менші, ніж передбачалося – кількавідсоткові.

На потреби економічного та соціального згуртування передбачено 373 мільярди євро, а на сільськогосподарську політику, включаючи платежі і фінансування розвитку сільської території та риболовлю, – 372 мільярди євро.

Як повідомляє кореспондентка Польського радіо з Брюсселя Беата Пломецька, будуть скорочення в політиці згуртування та в сільському господарстві в цілому Євросоюзі, проте менші, ніж попереджалося – кількавідсоткові, порівняно з нинішнім бюджетом. Скорочення пов’язані з «брекзитом» і відсутністю британського внеску до бюджету ЄС (це було кільканадцять мільярдів євро на рік), та новими цілями – міграційною та оборонною політикою. Розподілу бюджету на окремі країни, так званих національних конвертів, ще не схвалено; вони стануть відомі, коли Європейська комісія визначить критерії надання євросоюзних грошей. За неофіційними даними, якщо брати до уваги нинішні критерії з певними змінами, Польща має отримати на 8–10 мільярдів євро менше. 2 травня Європейська комісія повідомила, що головним критерієм, як і досі, має бути національний дохід брутто. У цьому була зацікавлена Польща. Проте, – додає ЄК, – до уваги братиметься також рівень зайнятості, питання клімату і прийняття та інтеграція мігрантів.

У нинішньому бюджеті, на 2014–2020 роки, враховуючи актуальні ціни, Польща має отримати 82 мільярди в межах політики згуртування ЄС та 31 мільярд євро – сільськогосподарської політики.