Спікером Сенату став кандидат опозиції, а Сейму - представниця влади
Новообраний спікер Сенату Польщі Томаш Ґродзький

Спікером Сенату став кандидат опозиції, а Сейму – представниця влади

Учора ввечері польські сенатори вибрали головою Сенату кандидата від опозиції Томаша Ґродзького, а раніше спікером Сейму стала представниця керівної партії Ельжбєта Вітек. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У вівторок ввечері сенатора від парламентської опозиції Томаша Ґродзького вибрали на посаду спікера Сенату Польщі. За його кандидатуру проголосували сенатори від Громадянської коаліції, Польської селянської партії, Лівиці та двоє незалежних сенаторів.

Томаш Ґродзький після вибору запевнив, що верхня палата польського парламенту буде, у першу чергу, дбати про високу якість прийнятих законів. Він додав, що не буде також “гальмом для Сейму”. Потім він сказав теж журналістам, що Сенат, яким керує опозиція, є викликом для усіх політиків. “Це еманація різноманітності цього народу. Вона має одну мету: добро і легше життя поляків. Тому поняття помсти нам буде чужим”, – підкреслив Томаш Ґродзький.

Спікер Сенату 10-ї каденції запевнив, що верхня палата парламенту буде відкритою для “порядності, нормальності та дотримання конституції”.

Нагадаємо, що попереднім спікером Сенату був Станіслав Карчевський від Права і справедливості, якого вчора став одним із чотирьох заступників голови верхньої палати парламенту Польщі.

Вибір спікера Сенату був відкритим. У голосуванні взяли участь усі сто сенаторів. За кандидатуру Томаша Ґродзького проголосував 51 сенатор, а за кандидатуру Права і справедливості Станіслава Карчевського – 48. Один сенатор утримався від голосування.

Нагадаємо також, що у вівторок депутати Сейму під час першого засідання 9-го скликання вибрали на посаду спікера нижньої палати парламенту представницю керівної партії Право і справедливість Ельжбєту Вітек, яку підтримало 314 (з 450) народних обранців. Крім того, парламентарі вибрали п’ятьох віцеспікерів.

Зазначимо також, що у вівторок ввечері президент Польщі Анджей Дуда прийняв відставку уряду Матеуша Моравєцького

Очільник держави доручив також міністрам Моравєцького виконання обов’язків до призначення нового польського уряду.

Згідно з Конституцією, президент звільняє уряд після відставки прем’єра на першому засіданні Сейму після парламентських виборів. Потім президент призначає нового прем’єр-міністра, який пропонує склад уряду. Зазвичай це кандидат партії або коаліції, які перемогли на парламентських виборах. Уже відомо, що кандидатом Об’єднаної правиці на посаду очільника уряду буде знову Матеуш Моравєцький. Президент має 14 днів на призначення глави уряду та міністрів.

IAR/Т.А.