Спокушає польська чи німецька зарплата? Та Ви ще певно не чули про швейцарську
http://nashapolsha.com.ua/wp-content/uploads/2018/09/shwejcarija.jpg

Спокушає польська чи німецька зарплата? Та Ви ще певно не чули про швейцарську

Швейцарські зарплати просто таки дивовижні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наша Польща.

Швейцарські зарплати просто таки дивовижні. Понад 90 відсотків працевлаштованих на повну ставку отримують понад 4 тисячі тамтешніх франків на місяць, а найчастіше місячна зарплатня становить 6 502 франки (майже 25 тис. злотих), про це пише польський сайт економічних новин forsal.pl цитуючи дані Федерального статистичного бюро Швейцарії. Доволі часто, зарплата може перевищувати навіть 8 тисяч франків – розповів Марцін Ліпка, головний аналітик Cinkciarz.pl.(компанія, що займається переказами грошей по цілому світу).
В останніх тижнях у соціальних мережах ширяться дані швейцарських працівників, котрі в запеклій боротьбі за адекватні до місця праці зарплати активно публікують дані про свої зарплати. Все це видно на спеціально створеному сайті zeigdeinenlohn.ch. Теж можете зайти й переконатися, навіть якщо не знаєте мови, Google залюбки перекладе.
Звісно на перший погляд у деяких випадках зарплати виглядають просто нереальними. Так працівник соціальної опіки в перерахунку на злоті заробляє 31,5 тисячі (8284 швейцарських франків), вчитель математики понад 34 тис. злотих (9 тисяч франків). І хоча такі зарплати не тільки для України, а й для Польщі виглядають шокуючи, схоже що ці записи правдиві. Принаймні підтверджує це останній рапорт Федерального статистичного бюро про структуру зарплат.
Швейцарські статисти публікують такий фінансовий аналіз кожних два роки. Оприлюднені кілька тижнів тому дані показують стан справ станом на жовтень 2016 року. З цього звіту виникає, що середня (тобто половина працівників заробляє більше цього рівня, а половина менше) зарплата в брутто становить 6502 швейцарських франки, або ж не повних 25 тисяч злотих, або ж понад 170 тисяч гривень. Для порівняння в Польщі в той самий період така середня величина становила 3510 злотих.
Доволі цікавим є той факт, що зарплати в державному секторі у Швейцарії значно вищі ніж у приватному (середньозважена – 7873 франки, або ж близько 30 тис. зл., або ж понад 200 тис. гривень), а в приватному секторі 6235 франків (не повних 24 тис. злотих, і водночас якихось 160 тис. гривень).
Інша цікава деталь – незалежно від віку, освіти чи професії, понад 90 відсотків працівників у Швейцарії, що працюють на повній ставці, отримують за місяць понад 4 тисячі франків, а найчастіше сума винагороди коливається в межах 5-6 тисяч франків (у Польщі цей показник у межах 2173-3259 злотих, про Україну скромно промовчимо).
Водночас, понад 22 відсотки працевлаштованих, як виникає з даних швейцарських статистів, заробляють до відрахування всіх податків і соціальних внесків приблизно 8 тисяч франків (понад 30 тис. злотих).
Іще один цікавий момент полягає в тому, що структура зарплат доволі рівномірна, якщо мова йде про професії. Більше ціниться досвід і освіта, котрі власне й підвищують фінансову винагороду.
Щоправда, рівномірність не поширюється на менеджмент (керівництво та дирекція) у ключових сферах швейцарської економіки. У фармацевтичній галузі, фінансових чи страхових послугах середня місячна зарплата в брутто сягає відповідно 23 тис. франків (87 тис. зл) і 20 тис. франків (76 тис. зл). А топ-менеджери (10 відсотків найбільш оплачуваних) можуть тішитися зарплатами в понад 53 тис. франків (близько 200 тис. злотих) кожного місяця.
Звісно, скептики одразу скажуть, що швейцарці хоч і заробляють багато, але водночас мають дуже великі видатки на проживання. І будуть частково праві. Так згідно з даними Євростату такі видатки в тричі вищі ніж у Польщі. Ба більше, обов’язковим є придбання приватного медичного страхування (це близько 500 франків щомісяця, а це на секундочку 1900 злотих), а також від зарплати брутто віднімають податки – федеральні та для кантону.
Щоправда, фактичне оподаткування зарплати брутто не перевищує польського аналога (близько 30-35 відсотків). З високими цінами у швейцарських магазинах, можна боротися, вибираючи товари з нижніх полиць супермаркетів, які, щоправда, в багатьох країнах знаходилися б по середині чи навіть вищому рівні.
Та місцеві мешканці таки можуть собі то все дозволити. І навіть у звіті Федерального статистичного бюро Швейцарії можна в цьому переконатися. До прикладу, працівник соціальної опіки, що працює на повну ставку в північно-західному регіоні Швейцарії (околиці Базеля) і має 15 років стажу й водночас не обіймає керівної посади отримує в брутто 7 тисяч франків (до речі, не залежно від статі), тобто приблизно 27 тис. злотих або понад 180 тисяч гривень. Усі хто після прочитаного кричить «не правда», можете завітати на офіційну сторінку швейцарського Федерального статистичного бюро (Bundesamt für Statistik w sekcji Salarium).