Справу голови “Українського товариства” відправили на розгляд в ІНП у Любліні
http://naszwybir.pl/wp-content/uploads/2018/07/ipn-kuprijanowycz-702x336.jpg

Справу голови “Українського товариства” відправили на розгляд в ІНП у Любліні

Окружна прокуратура в місті Замості вирішила, що подання на голову “Українського товариства” в Любліні, співголову Спільної комісії уряду та нацменшин у Польщі доктора Григорія Купріяновича щодо слів, які той сказав під час пам’ятних заходів 8 липня на цвинтарі у Сагрині, розслідуватиме Інститут національної пам’яті (ІНП) у Любліні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на газету “Наш Вибір”.

Окружна прокуратура в місті Замості вирішила, що подання на голову “Українського товариства” в Любліні, співголову Спільної комісії уряду та нацменшин у Польщі доктора Григорія Купріяновича щодо слів, які той сказав під час пам’ятних заходів 8 липня на цвинтарі у Сагрині, розслідуватиме Інститут національної пам’яті (ІНП) у Любліні. Про це повідомляє polukr.net з посиланням на Радіо Люблін.

За цю справу мала взятися Окружна прокуратура в Замості, але документи відправлять до слідчого відділення Інституту національної пам’яті Польщі в Любліні. “Ми вирішили, що ми не є правильним суб’єктом для розгляду цього питання”, – сказав голова прокуратури в Замості Єжи Заркевич.

Інститут національної пам’яті зараз очікує на документи з прокуратури. Слідчі кажуть, що провадження можуть відкрити, серед іншого, за “зневаження польського народу”. Проте рішення про початок розслідування ухвалять лише після того, як проаналізують заяву воєводи.

Нагадаємо, Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек заявив, що хоче подати заяву в прокуратуру на голову “Українського товариства” у Любліні, співголову Спільної комісії уряду та нацменшин у Польщі доктора Григорія Купріяновича через слова, які той сказав під час ушанування 8 липня пам’яті українців, загиблих від рук польських Селянських батальйонів і підрозділів Армії Крайової у 1944 році в селі Сагринь. А самі заходи з ушанування жертв Сагрині воєвода назвав “провокацією”.