Сталева обручка у Вроцлаві: символ патріотизму (фото)

Сталева обручка у Вроцлаві: символ патріотизму (фото)

В історії кожного народу є люди, які свій життєвий шлях присвятили служінню Батьківщині, боротьбі за волю та добробут своєї нації та, на жаль, віддали власне життя, захищаючи вибір та життєву позицію. Про пам’ятник, присвячений одному з героїв польської нації, і поговоримо сьогодні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Ротмістр Вітольд Пілецький був і є втіленням патріотизму, сміливості та відданості служінню Польщі та її народу. Дива хоробрості та самопожертви Пілецький показав в часи Другої світової війни. Він був солдатом Армії Крайової та учасником вересневої кампанії 1939 року, після поразки в якій став одним з організаторів Підпільної Польської Армії, що увійшла до складу Союзу Збройної Боротьби.

Коли німці створили табір Аушвіц, Вітольд під ім’ям Тадеуш Серафінський у вересні 1940 році спеціально дав себе заарештувати та став в’язнем концтабору, аби мати можливість збирати інформацію та створити руху опору. Перебуваючи в ув’язненні, Пілецький створив Об’єднання Організації Військової та підготував перші рапорти про геноцид в Освенцимі.

Після втечі з табору у квітні 1943 року він написав звіт для Головної Комендатури Армії Крайової, в якому попередив про злочини в Освенцимі проти поляків, циганів та масові загибелі євреїв, описав табірні крематорії з газовими камерами.

Пізніше Пілецький брав участь у Варшавському повстанні, потрапив до німецького полону, після звільнення приєднався до другого Польського Корпусу. Після війни написав велику версію звіту про Освенцім.

У травні 1947 року ротмістр був заарештований відділом безпеки комуністичної влади Польщі, звинувачений у розвідувальній діяльності та підданий тортурам. В процесі проти, так званої, групи Вітольда був засуджений на смерть. Вирок був приведений у виконання 25 травня 1948 року. Місце поховання ротмістра Вітольда Пілецького невідоме.

В день 63-ї річниці зі смерті Вітольда Пілецького було відкрито пам’ятник у формі обручки, виготовленої з чорної сталі. Всередині обручки розміщено цитату з листа Пілецького, написаного ним в 1947 році: «Хоч би мені довелося втратити моє життя – Обираю це – ніж жити, та мати в серці рану».

Автором пам’ятника став Єжи Каліна (який створив відому у Вроцлаві і за його межами скульптурну композицію «Перехід», встановлену перед Аркадами).

Залізна обручка діаметром 3,5 метра, виготовлена з чорної сталі символізує нескінченну пам’ять про ротмістра та є символом вірності, присязі і сили віри у власні ідеали. Такий символізм відмінно вписується в біографію ротмістра Пілецького, який до кінця життя залишився вірним ідеалам вільної Польщі.

Сталева обручка покликана, також, нагадати традицію «патріотичних прикрас». Це – скромні ювелірні вироби з чорних металів, які носили поляки, під час визвольних повстань, Другої світової війни або воєнного стану. Така традиція пішла від Січневого Повстання 1863 року. Тоді жінки і чоловіки продавали дорогоцінні золоті прикраси, а отримані кошти передавали в пожертву аби підтримати національне повстання.

Британський історик Майкл Фут в своїй у книзі «Шість обличь відваги» визнав Вітольда Пілецького одним з шести найхоробріших людей світу під час Другої світової війни.