Станіслав Жарин пояснив, як російська пропаганда формує антиукраїнські настрої
Станіслав Жарин 3.0 Polska (CC BY-NC-ND 3.0 PL) https://www.gov.pl/photo/format/92241bc5-b8f3-4e11-9ee9-1fc24ad3a87c/resolution/1460×616

Станіслав Жарин пояснив, як російська пропаганда формує антиукраїнські настрої

Уповноважений уряду з питань безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин заявив, що російська пропаганда й надалі намагається впливати на антиукраїнські настрої в Польщі. Дезінформаційна машина російських спецслужб використовує, серед іншого, тему візитів польських політиків в Україну. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Уповноважений уряду з питань безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин заявив, що російська пропаганда й надалі намагається впливати на антиукраїнські настрої в Польщі. Про це він розповів в ефірі Польського радіо Білосток.

Дезінформаційна машина східних спецслужб використовує, серед іншого, тему візитів польських політиків в Україну.

«Що важливо — це використання, наприклад, візитів польських політичних лідерів до України як приводу для впровадження різних тем, як теми Волинської трагедії, маніпулювання візитами, щоби показати щось химерне — і ці тези постійно впроваджуються, — що ця війна — це одна велика вигадка й театр, бо, наприклад, президент Дуда не відвідував би так часто Україну, якби там насправді тривала війна», — сказав Станіслав Жарин.

Є поляки, зокрема громадські діячі, які, свідомо чи ні, відтворюють російську пропаганду. Станіслав Жарин вважає, що варто подумати про покарання за таку поведінку: «Велике завдання не лише для Польщі, але й для багатьох демократичних країн Заходу, щоби шукати рішення, — можливо, штрафувати за такі види діяльності. У моєму бюро розмірковуємо, які пропозиції треба було би оформити в проект закону. Водночас ідеться про дуже делікатну справу. Ми не можемо не помічати того, що відбувається, але з іншого боку треба дуже делікатно написати такі правила».

Протягом року команда Національного дослідницького інституту NASK виявила майже 1600 акаунтів, які поширюють дезінформацію в соціальних мережах. 88 відсотків цих акаунтів поширюють дезінформацію про Росію та Україну, а 81 відсоток — про допомогу біженцям із України.

IAR/С.Ч.