Суд ЄС оголосить рішення щодо запитів Верховного суду Польщі 23 травня
Суд Європейського Союзу Cédric Puisney from Brussels, Belgium [CC BY 2.0]

Суд ЄС оголосить рішення щодо запитів Верховного суду Польщі 23 травня

У Суді ЄС відбулося слухання щодо запитів Верховного суду Польщі про Державну раду судочинства. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У вівторок, 19 березня, майже сім годин тривало слухання у Європейському суді, що стосується запитів Верховного суду Польщі на тему Державної ради судочинства. Йдеться про преюдиціональні запити, тобто, про звернення судових і адміністративних органів держав-членів Європейського Союзу, які в процесі розгляду справ стикаються із труднощами в тлумаченні або застосуванні права ЄС.

23 травня прес-секретар Європейського суду оголосить рішення. Польські судді можуть, але не зобов’язані дотримуватися цих оцінок.

Верховний суд Польщі вислав запит у Люксембург восени минулого року і поінформував, що сумнівається у тому, чи може нова Дисциплінарна палата вважатися незалежною з позиції європейського законодавства.

Уповноважена Верховного суду Польщі Сильвія Ґреґорчик-Абрам у Європейському суді заявила, що Державна рада судочинства політизована, тому що її членів вибирає парламентська більшість, а повноваження попередніх суддів були перервані. За її словами, цей орган не відповідає європейським стандартам, а отже не гарантує незалежності Дисциплінарної палати.

«Наслідком також стало те, що Дисциплінарна палата Верховного суду в нинішньому складі не є судом у розумінні європейського законодавства. У зв’язку з цим вона не повинна працювати», – заявила Ґреґорчик-Абрам.

Ці звинувачення спростовував уповноважений польського уряду Боґуслав Майчина з Міністерства закордонних справ. На засіданні Європейського суду він запевнив, що Дисциплінарна палата має гарантії незалежності, а те, що вона була вибрана рішеннями політиків, не має значення.

«Це жодним чином не впливає на незалежність Дисциплінарної палати. Конституційний суд в Польщі вибирається парламентом, і ніхто не має претензій щодо його незалежності. Європейський суд вибирається урядами держав-членів ЄС, тобто виконавчою владою, і також ніхто не сумнівається в його незалежності. Судді Дисциплінарної палати мають гарантії, які захищають їхню незалежність», – наголосив він.

Спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський висловив думку, що можливий негативний вирок Суду ЄС у справі Державної ради судочинства поставить під сумнів рішення в інших країнах, оскільки у багатьох з них відповідник польського органу також вибирають політики. На його погляд, такий метод вибору не зменшує його об’єктивізму.

IAR/Т.А.