Суд ЄС пришвидшить розгляд позову Єврокомісії проти Польщі
http://external.polskieradio.pl/files/a02e9b83-d5a7-42b7-b8ca-c8bc29cc8b66.file

Суд ЄС пришвидшить розгляд позову Єврокомісії проти Польщі

Суд в Люксембурзі підтримав клопотання Єврокомісії про пришвидшену процедуру розгляду позов ЄК проти Варшави. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Суд Європейського Союзу підтримав пришвидшену процедуру під час розгляду позову Європейської комісії проти Польщу за закон про Верховний суд. Таке рішення прийняв президент Суду в Люксембурзі, поінформувала брюссельська кореспондентка Польського радіо Беата Пломецька.

Це означає, що позов Єврокомісії мають розглянути протягом декількох місяців, а не, як це відбувається традиційно, протягом двадцяти. Євросоюзні юристи вважають, що приблизно у квітні наступного року оголосять вирок.

Єврокомісія, складаючи позов, наголосила, що закон про Верховний суд, який відправляє у відставку частину суддів (яким виповнилося 65 років), порушує законодавство Європейського Союзу.

Варшава відповідає, що робота судової системи – це виключна компетенція держав Євроспільноти, а будь-які зміни відповідають європейським стандартам.

Суд ЄС має вирішити, хто має рацію у цій суперечці. Наразі віце-голова Суду наказала початково призупинити дію закону про Верховний суд, підтримавши клопотання Європейської комісії з цього питання.

За декілька тижнів, після слухання аргументів обох сторін – Польщі та ЄК – Суд ЄС оголосить остаточний вирок у справі так званих тимчасових заходів, оскаржити який буле неможливо. За його порушення загрожують фінансові штрафи.

Крім того, сьогодні кореспондентка Польського радіо Беата Пломецька поінформувала, що у понеділок, 12 листопада, на нараді міністрів ЄС відбудеться дискусія про ситуацію у Польщі та зміни у судочинстві. Це буде підбиття підсумків попередніх перемовин Варшави з Брюсселем на тему судової реформи.

Позицію Єврокомісії представить її віце-голова Франс Тіммерманс, а Польщі – віце-міністр закордонних справ Конрад Шиманський.

IAR/Т.А.