Сума від контрабанди, яка надходить в Україну з Польщі, вражає

Сума від контрабанди, яка надходить в Україну з Польщі, вражає

Нелегальний імпорт, який не платить податків, створює проблеми українському бізнесу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

За рік розбіжність між «грошовими» даними польської митниці та української оцінюється приблизно в 2 млрд євро (2,25 млрд доларів, або 58 млрд гривень), — повідомляє «Сьогодні».

Як пояснив економічний експерт Борис Кушнірук, цю різницю можна вважати об’ємом контрабанди, яка надходить в Україну тільки через одну цю країну. Тобто, контрабанда тільки з Польщі оцінюється майже в 6% від дохідної частини всього держбюджету України на 2019 рік (близько 1 трлн грн) і співрозмірна із закладеними в держкошторис витратами на субсидії.
«Від контрабандного експорту більше страждають наші західні партнери. А якщо говорити про імпорт, то ми втрачаємо великі суми, недоодержуючи кошти від імпортних мит і ПДВ. Думаю, мова йде про десятки мільярдів гривень.

Крім того, нелегальний імпорт, який не платить податків, створює проблеми українському бізнесу, чиї товари стають неконкурентними. Ну, і ще одна проблема, пов’язана з цим, – корупція. Це розбещує суспільство», – перераховує Борис Кушнірук.
Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський порадив хвилюватися тим, хто займається контрабандою і «кришує» її.