Трамп пообіцяв Польщі безвіз до Америки

Трамп пообіцяв Польщі безвіз до Америки

Американський президент Дональд Трамп на прес-конференції після зустрічі з польським колегою Анджеєм Дудою у Вашингтоні заявив, що в найближчому майбутньому Сполучені Штати можуть надати Польщі безвізовий режим. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

«Польща відповідає усе більшій кількості критеріїв, необхідних для приєднання до програми безвізового режиму Visa Waiver» — висловився Трамп. А на запитання польського журналіста, чи позитивне рішення буде оголошено під час візиту Трампа в Польщу у вересні, відповів: «Я думаю, що це чудова ідея, спасибі за цю пропозицію. Ми рухаємося вперед, хоча це складний процес. Ми запрошуємо приєднатися до цієї програми невелику кількість країн, але Польща — одна з них. Так що ми, напевно, приймемо це рішення в найближчі 90 днів», — інформує “Польське радіо”.

Ще на зустрічі президенти Польщі і США в Вашингтоні 13 червня підписали декларацію про співпрацю у сфері оборони про присутність збройних сил США на території Польщі. Згідно з декларацією, Штати планують збільшити свою нинішню військову присутність в Польщі на тисячу солдатів. Також на зустрічі лідери двох країн домовилися, що Польща купить у США скрапленого газу на $ 8 млрд.

Польський президент Анджей Дуда розраховує на позитивне вирішення цього питання: «Я з оптимізмом підходжу до цього питання, тому що, на мою думку, це перша американська адміністрація, яка так серйозно і комплексно підійшла до цієї проблеми. Я глибоко переконаний, що згідно з американським законодавством, виконуючи всі необхідні вимоги, незабаром буде можлива відміна віз для поляків, але в будь-якому випадку перед закінченням першого терміну правління президента Дональда Трампа», — підкреслив він.

Visa Waiver Program (Програма звільнення від візи «VWP») –це програма уряду США, яка дозволяє громадянам конкретних країн подорожувати до США для туризму, бізнесу та перебувати в країні до 90 днів без отримання візи. Уряд США обирає лише високорозвинені країни, враховуючи рівень життя людей та економіку. Програма поширюється на 38 країн серед яких переважно західноєвропейські держави, а також Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія і Чилі.

В даний час вартість стандартної туристичної або ділової візи в США становить 624 злотих.