Трамп значно зменшив кошти на стримування Росії в Європі, зокрема у Польщі

Трамп значно зменшив кошти на стримування Росії в Європі, зокрема у Польщі

Президент США вирішив перенаправити 770 млн доларів зі стримування загрози Росії на східному фланзі у Європі, на стіну на кордоні з Мексикою; Польща мала отримати 130 млн доларів на 5 військових проектів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Американські конгресмени розкритикували Білий дім за зменшення фондів на зміцнення східного флангу НАТО перед загрозами з боку Росії. Згідно зі звітом Пентагону, переданому Конгресу, так звана Європейська ініціатива стримування втратить у 2020 році понад 700 мільйонів доларів. Ці гроші підуть на побудову стіни на кордоні з Мексикою.

Згідно із рішенням Дональда Трампа, 3,6 млрд доларів із майбутнього бюджету Пентагону будуть перенаправлені на побудову стіни на кордоні з Мексикою, що було головною виборчою обіцянкою Трампа. Понад одну п’яту від цієї суми, тобто 770 мільйонів доларів, буде походити із бюджету Європейської ініціативи стримування, оголошеної після російського нападу на Україну програми зміцнення східного флангу НАТО.

Серед країн, де зменшать американські інвестиції – Польща, Румунія, Словаччина, Люксембург, Греція та Іспанія. Польща втратить загалом 130 мільйонів доларів, призначених на 5 військових проектів.

Перенаправлення військових коштів на побудову стіни критикують як Демократи, так і частина Республіканців.
Лідер Демократів у Сенаті Чак Шуммер звинуватив Трампа у тому, що він послаблює безпеку США та їхніх європейських союзників перед загрозами з боку Росії. Шуммер звернув увагу, що Білий дім блокує теж кошти на військову допомогу для України.

Рішення американського лідера розкритикували також республіканські сенатори зі штату Юта Мітт Ромні та Майк Лі. Причиною цієї критики були скорочення у військових витратах на побудову бази повітряних сил у їхньому штаті.

Представники Білого дому виправдовуються, що перенаправлення коштів необхідне у зв’язку із імміграційною кризою на південному кордоні і що це стосується як проєктів на території США, так і за межами країни.

IAR/Т.А.